mladen-cadikovski

Младен Чадиковски

Претседател

Основани сме во 1946 година и членови на Меѓународната федерација на новинарите. ЗНМ е независно, самостојно, невладино и непартиско здружение, чија цел е да биде промотор и заштитник на професионалните стандарди и на слободата на изразување.

Посебни цели и задачи на ЗНМ

  1. Одбрана на слободата на печатот, радиото, телевизијата и на другите медиуми;
  2. Борба против нивната злоупотреба, создавањето монополи и било какви форми на цензура на штета на вистинитото, целосното, непристрасното и навременото информирање на јавноста;
  3. Заштитување и унапредување на слободите, правата и одговорноста на новинарите, врз основа на Уставот и законите на Република Македонија, Статутот и актите на ЗНМ, како и меѓународните документи што се однесуваат на слободата на јавните гласила, и остварувањето на изразувањето и информирањето како основни човекови права;
  4. Заштита на угледот и достоинството на новинарот и новинарската професија, ја заштитува и поттикнува слободата на критичкиот и креативниот труд; и
  5. Застапување на членовите, претставување пред општествената заедница, активно учество при подготовката на законските прописи и меѓународни конвенции од интерес на професијата и одбрана на професионалниот интерес согласно Кодексот на новинарите на Македонија.

Нашата Визија

Новинарите во Република Северна Македонија работат во медиуми каде се обезбедени основните права и слободи, гарантирани се професионалните и материјалните услови за работа, постои висока солидарност меѓу нив во случаи на прекршување на слободата на изразување и се потврдени професионалните стандарди, етика и интегритетот на новинарската професија.

Нашата Мисија

ЗНМ е водечка национална организација која ги обединува новинарите во РСМ за заштита на слободата на говорот, независноста на медиумите, преку залагање за почитување на највисоките европски стандарди за работа на медиумите и на новинарите. Се стреми кон зголемување на новинарската солидарност и заедништво, како и кон подигање на професионалното ниво и етичките норми на новинарите вo РМ.

“Се гарантира слободата на уверувањето, совеста, мислата и јавното изразување на мислата. Цензурата е забранета. ”

Член. 16 од Устав на Република Северна Македонија

Структура

Собранието како највисоко тело на ЗНМ го избира Претседателот, Управниот одбор, Надзорниот одбор и членовите на Советот на честа

mladen-cadikovski

Младен Чадиковски

Претседател

Управен одбор

зехран

Зехријан Салих

МРТ
Бењамин Арифи

Бењамин Арифи

EURONEWS
Adnan Hajdari

Аднан Хајдари

МРТВ 2
misko-ivanov-100×100

Мишко Иванов

Телевизија 24
Сашко Димевски

Сашко Димевски

МИА
Slobodanka Jovanovska

Слободанка Јовановска

Независен весник
Среќко Поповски

Среќко Поповски

360 степени
Saska Cvetkovska

Сашка Цветковска

ИРЛ Македонија
Кристина Мачкиќ

Кристина Мачкиќ

Досие.мк
Filjana Koka

Фиљана Кока

Потпретседател | МРТВ

Надзорен одбор

20294515_1566365793408002_40816778653492622_n-300×300

Адриан Керими

Алсат-М
slika (1)

Ирена Мулачка

Фокус
мери_јордановска

Мери Јордановска

МЕТАМОРФОЗИС
natasha

Наташа Стојановска

ТВ ТЕЛМА
0

Семи Мехмети

Алмакос

Регионални центри

senat zulbeari

Сенат Зулбехари – Тетово

email: zylbeharisenat@gmail.com
Nedzat Akifi

Неџат Акифи- Куманово

email: nexhat_aqifi@live.com
Жанета Здравковска

Жанета Здравковска – Битола

email:zane_zdravkovska@yahoo.com
Горан Момировски

Горан Момироски – Охрид

еmail: g_momiroski@yahoo.com
Ристо Тасев

Ристо Тасев – Струмица

email: rtasevsr@t.mk
Тони Михаилов

Тони Михаилов – Штип

email:tstip@hotmail.com

Извршна канцеларија

Dragan slika za na web

Драган Секуловски

Извршен директор