ПРИКЛУЧИ СЕ ВО ЗНМ. СТАНИ ЧЛЕН!

Член на ЗНМ може да биде секој новинар кој најмалку една година се занимава со новинарство

ПОПОЛНЕТЕ ПРИСТАПНИЦА ЗА ЧЛЕНСТВО

П Р И Ј А В А

Ви благодариме за Вашиот интерес за пристапување кон Здружението на новинарите на Македонија. Ве молиме пополнете ги трите дела од оваа пријава (општи и професионални податоци и потврда од редакција).

  Општи податоци

  Професионални податоци

  Тип на медиум во кој работите:

  Печатен медиумВеб медиумНовински агенцииТВРадио

  Дали Ви е новинарството единствено занимање?

  ДаНе

  Се согласувам со политиката за приватност и условите за користење.


  Со пополнување на оваа пристапница се обврзувам дека ќе го почитувам Кодексот на новинарите.
  Ќе доставам две фотографии до ЗНМ на contact@znm.org.mk или директно во нивните канцеларии.
  Ќе ја платам членарината во износ од 600 денари за времетраење на две календарски години.

  Потребно е да се пополни пристапница која може да се преземе од оваа страница, а чиј интегрален дел е и потврдата за професионален ангажман. Потребно е приложување и на кратка биографија.

  Документите треба да се достават до канцеларијата на ЗНМ (Градски ѕид блок 13, 1000 Скопје ) заедно со две фотографии или електронски на contact@znm.org.mk

  Членарината за две години изнесува 600 денари.

  Средствата се уплаќаат на сметката на ЗНМ во Комерцијална банка, трансакциона сметка 300000000776715 со назнака за членарина во ЗНМ.

  Управниот одбор на седница во април 2012 донесе одлука да им овозможи на новинарите кои останале без работа, а кои ги исполнуваат условите за зачленување предвидени со Статутот, бесплатно да се зачленат во ЗНМ.
  За повеќе контактирајте нè на телефон: (02) 3298-139 или на contact@znm.org.mk

  lawyer-05

  Обезбедување на правна помош во случај на тужба за клевета или навреда и останати правни услуги. Директен контакт е: Адвокатска канцеларија „Филип Медарски“ (02) 6133 650,

  IFJ_logoСекој член на ЗНМ има можност да ги ужива и бенефициите на Интернационалната федерација на новинари“ (ИФЈ) преку вадење на ИФЈ членска картичка. Вадењето на оваа картичка чини 1200 денари и истата е со важност од две години. Оваа картичка е признаена во повеќе од 120 земји низ светот и со неа се овозможуваат бројни попусти и пристап на новинарите во одредени институции и на настани. Повеќе информации за можностите кои ги имаат членовите на ЗНМ со вадењето на оваа картичка се достапни на страната на ИФЈ (www.ifj.org).

  МВР ЛОГО

  Здружението на новинарите на Македонија потпиша Меморандум за соработка со Министерството за внатрешни работи со цел да се подобри безбедноста на новинарите. Според Меморандумот, ЗНМ и МВР ќе организираат заеднички обуки и кампањи, ќе креираат протокол за известување од настани со висок ризик, ќе соработуваат во насока на зголемување на транспарентноста и отчетноста во работењето на институциите и ќе издаваат заеднички публикации. Преку овие активности ЗНМ и МВР сакаат да ја подигнат свеста на граѓаните за улогата на припадниците на МВР во зачувување на безбедноста и мирот на граѓаните и новинарите, како и за важноста на новинарите слободно и безбедно да си ја вршат својата професија.

  Едукација:

  Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Американскиот универзитет на Европа – ФОН (АЕУ – ФОН) потпишаа договор за соработка со кој е предвидено двете договорни страни меѓусебно да разменуваат знаења, искуства и вештини, стручна и научна литература која ќе биде од голема корист при надградување на материјата и полето на работа за конкретна област. Како резултат на потпишаниот договор за соработка, секој активен член на ЗНМ и членовите на нивните потесни семејства кои се заинтересирани да студираат на АУЕ – ФОН ќе имаат намалена партиципација, односно попуст на годишната школарина за втор циклус за едукација и доедукација во академската 2022/2023 година. Деталите за поволностите во врска со студиите, може да се добијат од службите на АУЕ – ФОН.

  ЛОГО УГД

  Здружението на новинарите на Македонија потпиша Меморандум за соработка со Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип. Оваа соработка ќе овозможи многу поволности за новинарите од целиот источен регион, за студентите и професорите по новинарство, како и за членството на ЗНМ. Според Меморандумот, ЗНМ и УГД Штип ќе соработуваат на заеднички проекти, ќе можат да користат анализи, истражувања, архиви и воопшто соодветните капацитети и услуги на двете установи. Исто така, ќе биде овозможено учеството на обуки, работилници и семинари, ќе се издаваат заеднички публикации, а ќе има и зголемена соработка со наставно-научниот кадар на УГД Штип.

  Угостителски објекти:

  trend logo

  Остварена соработка со најпознатиот кафе-ресторан во Македонија, ТРЕНД! Обезбедени се 15% попуст за членовите на ЗНМ на сите производи во сите локали на ТРЕНД: Lounge restaurant Trend & Bistro London (плоштад Македонија), Food Bar Trend (Skopje City Mall), Тренд Телеком (Кеј 13 Ноември), Gastro Bar Trend (бул. Јане Сандански, Аеродром), Trendy Party Room (ул. Никола Вапцаров 2/4). WEB: http://caffetrend.mk/

  Сервис и продажба на велосипеди:

  bike market logo

  BIKE MARKET Скопје основана 2008 година, спроти фонтаната во градскиот парк во Скопје нуди сервис и продажба на велосипеди. Членовите на ЗНМ добиваат попуст на следните производи:
  – POLAR Venera SCOUT  i CROSS  велосипеди попуст од 23% на редовните цени.
  – На брендовите MERIDA  bikes  20% пупуст  SCOTT bikes 17% попуст.
  – Попуст од 20% на резервни делови и додатоци за велосипеди како и 15% попуст на сервис – работна рака.

  Спорт и рекреација:

  life style fitness studioLifestyle Fitness Studio Skopje кое се наоѓа на Бул. Партизански одреди 72а нуди 20% попуст на месечна членарина за користење фитнес и сауна за членовите на ЗНМ. Телефони за контакт: 071 712 882, 075 336 764.

  Поликлиники:

  logo inter med artОбезбеден 5% попуст на здраствените услуги во поликлиника Интермед-Арт. Поликлиника Интермед-Арт е приватна здравствена установа, основана во февруари 2011год, лоцирана е  на бул.Партизански Одреди бр.84 во трговскиот центар Антико – Скопје. Располага со ординација  по општа медицина, трудова медицина,интерно оделение,физикална терапија,лабораторија,дневна болница и ординација по спортска медицина.

  Веб страна: http://www.intermed-art.com.mk/

  Автомобилизам и сервис:

  LOGO AMSM_001

  Членовите на Здружението на новинари кои ја имаат подмирено годишната членарина ќе добијат комерцијален попуст од 20% на членскиот пакет „КЛАСИК“ и 30% попуст на членскиот пакет „ЕВРОПА ПРЕМИУМ“ кои ги нуди АМСМ.

  ИНФО за пакетите на следните линкови:

  http://www.amsm.com.mk/article.aspx?cid=5504&scID=5387&l=94   КЛАСИК

  http://www.amsm.com.mk/article.aspx?cid=5503&scID=5387&l=94   ЕВРОПА ПРЕМИУМ

  Транспорт:

  Здружението на новинарите на Македонија во соработка со општина Град Скопје и Јавното сообраќајно претпријатие-Скопје (ЈСП-Скопје), договорија попуст за новинарите за месечниот билет на автобускиот превоз во Скопје. Попустот ќе изнесува 50% и истиот ќе важи единствено за вадење на месечените билети за јавен транспорт. За да можат новинарите да го остварат тој попуст треба да бидат активни членови на ЗНМ, односно да ја имаат подмирено годишната членарина. Процедурата за користење на оваа бенефиција можете да ја прочитате на следниот линк: http://star.znm.org.mk/?p=4462

  rule_turs_logo_tОбезбеден е попуст со агенцијата Руле Турс“ со која е овозможено членовите на ЗНМ да користат 20% попуст за сите линии на патување, во Македонија и надвор од земјава. При плаќање на билетот вработените од Руле Турс на членовите ќе побараат членска книшка за да се потврди активното членство.  Повеќе информации имате на следните телефони 2402 527.

  Попуст за членовите за транспорт со Струмица Експрес. Секој патник има попуст од 20% за услугите кои ќе ги користи преку оваа транспортна компанија. Картите за превоз може да се купат од автобуската станица во Струмица или од шоферот во автобусот со покажување на заверена членска книшка од ЗНМ.

  mtravel

  Здружението на новинарите на Македонија и „Македонија Травел“ потпишаа меморандум за соработка со што  на членовите на ЗНМ им се овозможуваат многубројни понуди и поволности кои ги нуди агенцијата. За повеќе информации околу многубројните поволности и услуги што ги нуди „Македонија Травел“ за нашите членови можете да се информирате на телефон: +389 (0) 2 3112372  или на мејл на: info@macedoniatravel.com

  Книжарници:

  akademska kniga logoПопуст од 10% на сите производи во Академска Книга. Специјализирани продавници за странска стручна литература на англиски јазик од врвни американски, британски и германски издавачи. Академска Книга располага со сопствен дистрибутивен центар со повеќе од 18.000 книги на залиха. Залихата вклучува монографии, наслови од светски познати универзитетски печатници, книги за предавање (textbooks), како и книги за професионална употреба и изучување на јазици. WEB: http://akademskakniga.mk/

  logo2

  Попуст за купување на книги. Членовите на ЗНМ можат да се регистрираат на KupiKniga.mk и да станат привилегирани членови со што се добива 10% попуст на сите нарачки од оваа книжарница. Тука ќе најдете повеќе од 10000 наслови на македонски, албански, англиски и српски јазик во различни категории. За да се регистрирате на KupiKniga.mk како привилегиран член, одете на http://kupikniga.mk/RegStep1.aspx  и внесете го кодот ZNMVIP во полето „Вип код“ а потоа во полето „лозинка“ внесете го вашиот број од членската книшка.

  Паркинг:

  Besplaten-Parking

  Бесплатен паркинг – Ве известуваме дека е потпишан Договорот со Паркинзи на општина Центар, според кој членовите на ЗНМ ќе може да ја користат бенефицијата за бесплатен паркинг во траење од 2 часа.  Членовите на ЗНМ што сакаат да ја користат оваа бенефиција потребно е да одат до просториите на ПОЦ каде ќе им биде доделена новинарска паркинг картичка. За секоја издадена новинарска паркинг картичка на член на здружението, новинарот ќе склучи договор во кој детално ќе бидат определени правата и обврските на корисникот и на ПОЦ. За повеќе информации обратете се директно во ПОЦ или во канцелариите на ЗНМ.

  Бесплатен паркинг – Ве известуваме ЗНМ во соработка со општина Тетово и Јавното претпријатие „Градски паркинг“ за своите членови  кои се од Тетово обезбеди бесплатен паркинг во двете постоечки зони во Тетово, А и Б. Во иднина, новинарите и медиумските работници ќе добијат паркинг карти со кои ќе може да ги означат возилата додека се паркирани поради извршување на новинарските задачи.

  БЕНЕФИЦИИ ОД ЧЛЕНСТВО

  Обезбедување на правна помош во случај на тужба за клевета или навреда и останати правни услуги.
  Директен контакт е: Адвокатска канцеларија „Филип Медарски“ (02) 6133 650. За сите подетални информации јавете во извршната канцеларија на ЗНМ: 02 3298139

  Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Американскиот универзитет на Европа – ФОН (АЕУ – ФОН) потпишаа договор за соработка кој предвидува секој активен член на ЗНМ и членовите на нивните потесни семејства кои се заинтересирани да студираат на АУЕ – ФОН ќе имаат намалена партиципација, односно попуст на годишната школарина за втор циклус за едукација и доедукација во академската 2022/2023 година. Деталите за поволностите во врска со студиите, може да се добијат од службите на АУЕ – ФОН.
  Здружението на новинарите на Македонија во соработка со општина Град Скопје и Јавното сообраќајно претпријатие-Скопје (ЈСП-Скопје), договорија попуст за новинарите за месечниот билет на автобускиот превоз во Скопје. Попустот ќе изнесува 50% и истиот ќе важи единствено за вадење на месечените билети за јавен транспорт. За да можат новинарите да го остварат тој попуст треба да бидат активни членови на ЗНМ, односно да ја имаат подмирено годишната членарина. Процедурата за користење на оваа бенефиција можете да ја прочитате на следниот линк: http://star.znm.org.mk/?p=4462
  Обезбеден е попуст со агенцијата Руле Турс“ со која е овозможено членовите на ЗНМ да користат 20% попуст за сите линии на патување, во Македонија и надвор од земјава. При плаќање на билетот вработените од Руле Турс на членовите ќе побараат членска книшка за да се потврди активното членство.  Повеќе информации имате на следните телефони 2402 527.
  Попуст за членовите за транспорт со Струмица Експрес. Секој патник има попуст од 20% за услугите кои ќе ги користи преку оваа транспортна компанија. Картите за превоз може да се купат од автобуската станица во Струмица или од шоферот во автобусот со покажување на заверена членска книшка од ЗНМ.
  Соработка со најпознатиот кафе-ресторан во Македонија, ТРЕНД! Обезбедени се 15% попуст за членовите на ЗНМ на сите производи во сите локали на ТРЕНД: Lounge restaurant Trend & Bistro London (плоштад Македонија), Food Bar Trend (Skopje City Mall), Тренд Телеком (Кеј 13 Ноември), Gastro Bar Trend (бул. Јане Сандански, Аеродром), Trendy Party Room (ул. Никола Вапцаров 2/4). WEB: http://caffetrend.mk/
  Соработка со ресторан Кантина кој се наоѓа со Дебар Маало во Скопје. Обезбедени се 15% попуст за членовите на ЗНМ на целото мени. Повеќе информации на Kantina

   

   

  Соработка со оптика Кул Висион кој се наоѓа во Тетово. Обезбедени се од 10% до 15% попуст за членовите на ЗНМ. Повеќе информации на овој линк

   

   

  ЗНМ и потпишаа меморандум за соработка кој на активните членови на Здружението ќе овозможи  обезбедување на осигурително брокерски услуги. Сите подетални информации може да се прочитаат www.snbroker.mk

   

   

  ЗНМ и Aутомакедонија потпишаа договор за соработка кој на активните членови на Здружението ќе овозможи бројни бенефиции за купување на производите и услугите во фирмите на Аутомакедонија. Сите детали можете да ги прочитате на овој ЛИНК  како и на 023103 130

   

   

   

   

  Секој член на ЗНМ има можност да ги ужива и бенефициите на Интернационалната федерација на новинари“ (ИФЈ) преку вадење на ИФЈ членска картичка. Вадењето на оваа картичка чини 1200 денари и истата е со важност од две години, валидна во повеќе од 120 земји низ светот  (www.ifj.org).
  Здружението на новинарите на Македонија има потпишано меморандум за соработка со Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип. Соработката овозможува многу поволности за новинарите од целиот источен регион, за студентите и професорите по новинарство, како и за членството на ЗНМ. Според Меморандумот, ЗНМ и УГД Штип ќе соработуваат на заеднички проекти, ќе можат да користат анализи, истражувања, архиви и воопшто соодветните капацитети и услуги на двете установи. Исто така, ќе биде овозможено учеството на обуки, работилници и семинари, ќе се издаваат заеднички публикации, а ќе има и зголемена соработка со наставно-научниот кадар на УГД Штип.
  Попуст за купување на книги. Членовите на ЗНМ можат да се регистрираат на KupiKniga.mk и да станат привилегирани членови со што се добива 10% попуст на сите нарачки од оваа книжарница. Тука ќе најдете повеќе од 10000 наслови на македонски, албански, англиски и српски јазик во различни категории. За да се регистрирате на KupiKniga.mk како привилегиран член, одете на http://kupikniga.mk/RegStep1.aspx  и внесете го кодот ZNMVIP во полето „Вип код“ а потоа во полето „лозинка“ внесете го вашиот број од членската книшка.
  Попуст од 10% на сите производи во Академска Книга. Специјализирани продавници за странска стручна литература на англиски јазик од врвни американски, британски и германски издавачи. Академска Книга располага со сопствен дистрибутивен центар со повеќе од 18.000 книги на залиха. Залихата вклучува монографии, наслови од светски познати универзитетски печатници, книги за предавање (textbooks), како и книги за професионална употреба и изучување на јазици. WEB: http://akademskakniga.mk/
  Обезбеден 5% попуст на здраствените услуги во поликлиника Интермед-Арт. Поликлиника Интермед-Арт е приватна здравствена установа, основана во февруари 2011год, лоцирана е  на бул.Партизански Одреди бр.84 во трговскиот центар Антико – Скопје. Располага со ординација  по општа медицина, трудова медицина,интерно оделение,физикална терапија,лабораторија,дневна болница и ординација по спортска медицина.
  Здружението на новинарите на Македонија и „Македонија Травел“ потпишаа меморандум за соработка со што  на членовите на ЗНМ им се овозможуваат многубројни понуди и поволности кои ги нуди агенцијата. За повеќе информации околу многубројните поволности и услуги што ги нуди „Македонија Травел“ за нашите членови можете да се информирате на телефон: +389 (0) 2 3112372  или на мејл на: info@macedoniatravel.com
  Здружението на новинарите на Македонија и Офис Плус потпишаа договор за соработка со што  на членовите на ЗНМ им се овозможува 10% попуст пру купување во сите продавници на Офис Плус . Повеќе информации можете да добиете на  389 2 15501  и  389 2 2445434)
  Здружението на новинарите на Македонија и училиштето за странски јазици ЛингваЛинк започнаа соработка која вклучува 10% попуст за посетување часови по странски јазици за активните членови на ЗНМ и членовите на потесното семејство. Дополнителни информации можете да добиете на +389 70 21 21 29

  Стоматолошката ординацијата “Пашоска” на членовите на ЗНМ нуди попуст од 10% на сите стоматолошки интервенции (естетска стоматологија, општа и детска стоматологија, протетика итн). Ординацијата има склучено договор со Фондот за здравствено осигурување. Закажување на термин и повеќе информации на 02 3179 893, 071 213 214 или на info@pasoski.com.mk
  ЗНМ потпиша меморандум за соработка со осигурително брокерско друштво АМ БРОКЕР Скопје, соработка која што на активните членови на ЗНМ и нивните потесни семејства ќе им овозможи услуга за осигурителни полиси која ќе може да се плаќа на одложен рок. Повеќе информации на  https://ambroker.mk/
  Сите активни членови на ЗНМ со покажување на валидна членска карта имаат 20% попуст на сите пијалоци во Studio Social Club (Клуб на новинари), освен на кафиња за носење кои се веќе со голем попуст. Повеќе информации на 078 290 676

   

  ЗНМ потпиша меморандум за соработка со Министерството за внатрешни работи со цел да се подобри безбедноста на новинарите. Според Меморандумот, ЗНМ и МВР ќе организираат заеднички обуки и кампањи, ќе креираат протокол за известување од настани со висок ризик, ќе соработуваат во насока на зголемување на транспарентноста и отчетноста во работењето на институциите и ќе издаваат заеднички публикации.
  Бесплатен паркинг – Ве известуваме ЗНМ во соработка со општина Тетово и Јавното претпријатие „Градски паркинг“ за своите членови  кои се од Тетово обезбеди бесплатен паркинг во двете постоечки зони во Тетово, А и Б. Во иднина, новинарите и медиумските работници ќе добијат паркинг карти со кои ќе може да ги означат возилата додека се паркирани поради извршување на новинарските задачи.
  Бесплатен паркинг – Ве известуваме дека е потпишан Договорот со Паркинзи на општина Центар, според кој членовите на ЗНМ ќе може да ја користат бенефицијата за бесплатен паркинг во траење од 2 часа.  Членовите на ЗНМ што сакаат да ја користат оваа бенефиција потребно е да одат до просториите на ПОЦ каде ќе им биде доделена новинарска паркинг картичка. За секоја издадена новинарска паркинг картичка на член на здружението, новинарот ќе склучи договор во кој детално ќе бидат определени правата и обврските на корисникот и на ПОЦ. За повеќе информации обратете се директно во ПОЦ или во канцелариите на ЗНМ.
  Членовите на Здружението на новинари кои ја имаат подмирено годишната членарина ќе добијат комерцијален попуст од 20% на членскиот пакет „КЛАСИК“ и 30% попуст на членскиот пакет „ЕВРОПА ПРЕМИУМ“ кои ги нуди АМСМ. ИНФО за пакетите на следните линкови:
  http://www.amsm.com.mk/article.aspx?cid=5504&scID=5387&l=94   КЛАСИК
  http://www.amsm.com.mk/article.aspx?cid=5503&scID=5387&l=94   ЕВРОПА ПРЕМИУМ
  life style fitness studio
  Lifestyle Fitness Studio Skopje кое се наоѓа на Бул. Партизански одреди 72а нуди 20% попуст на месечна членарина за користење фитнес и сауна за членовите на ЗНМ. Телефони за контакт: 071 712 882, 075 336 764.
  BIKE MARKET Скопје основана 2008 година, спроти фонтаната во градскиот парк во Скопје нуди сервис и продажба на велосипеди. Членовите на ЗНМ добиваат попуст на следните производи:
  – POLAR Venera SCOUT  i CROSS  велосипеди попуст од 23% на редовните цени.
  – На брендовите MERIDA  bikes  20% пупуст  SCOTT bikes 17% попуст.
  – Попуст од 20% на резервни делови и додатоци за велосипеди како и 15% попуст на сервис – работна рака.
  ЗНМ и Бреинстер потпишаа меморандум за соработка кој на активните членови на Здружението ќе им овозможи надградба на образованието и унапредување на вештините. Сите медиумски работници со валидна членска картичка или потврда за членство во ЗНМ ќе може да искористат попуст од 10% за упис на академијата за дигитален маркетинг и академијата за графички дизајн. Повеќе информации на телефонскиот број 070 351 084 и на contact@brainster.co
  ЗНМ и Експорт Импорт Солид Скопје потпишаа меморандум за соработка кој на активните членови на Здружението ќе им овозможи  20% попуст при користење на услугите на компанијата. Повеќе информации на +389 72 311 203 и на https://www.solid.com.mk/
     
  ЗНМ оствари соработка со платформата Де Јуре која на сите активни членови на ЗНМ им овозможува попуст во претплатата за ПРЕМИУМ годишниот пакет од 92%. Бенефициите можат да се користат со приложување на валидна членска картичка од ЗНМ. Повеќе информации можете да прочитате на линкот: www.dejure.mk и на телефонскиот број на ЗНМ: 02 3298 139

  Услови за редовно членство

  Услови за придружно членство

  Придружни членови можат да бидат лицата вработени во јавни служби, образовни, научни, културни, стопански и други институции, публицисти и слично кои повремено се занимаваат со новинарство или поранешни редовни членови чие членство од причини наведени во Статутот на ЗНМ постојано или повремено преминало во придружно.  Под придружно членство се подразбира членство во ЗНМ кое во однос на правата и обврските е изедначено со редовното членство, со исклучок на правото да избираат и да бидат избрани во органите и телата на ЗНМ и немаат право да одлучуваат за Статутот на ЗНМ. Тие имаат право да ги користат придобивките што ги овозможува ЗНМ и Меѓународната федерација на новинари (IFJ). Придружниот член има право да изнесува мислења и ставови за работата на органите и телата на ЗНМ, да ја користи правната заштита за новинарската работа и да поседува членска книшка на ЗНМ.   Придружното членство е со траење до моментот кога истото по автоматизам ќе се трансформира во редовно полноправно членство со редовна висина на членарината во согласност со одредбите за висина на членарината. Постапката за прием во придружно членство е идентична како онаа за редовно членство, а висината на членарината се одредува на ист начин како и за редовните членови.

  Услови за почесни членови

  ЗНМ прима и почесни членови со одлука на мнозинството членови на Управниот одбор. Почесни членови можат да бидат и странци. За почесен член на ЗНМ може да се прими и лице кое не е новинар по професија, но кое со своето залагање или соработка со ЗНМ дало значаен афирмативен придонес во работењето или развојот на ЗНМ. Почесните членови имаат право да ја следат работата на Собранието на ЗНМ, без право на свои претставници во Собранието на ЗНМ и без учество во одлучувањето.

  ОДЛУКА НА УО ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЧЛЕНАРИНАТА [09.04.2012]