Случаи на повреда на правата на новинарите - 2024 година

Датум Вид на инцидент Место Опис на инцидент Име и презиме на новинар Име на медиум Име и презиме на прекршител Пријавено во МВР Коментар Институционален одговор
06.06.2024 Онлајн напад Скопје Заканувачки коментари по живот на објава на фб од трети лица Лепа Џундева ТВ 24 Фб профили од трети лица Да Линк 1 Линк 2 Линк 3
22.03.2024 физички напад Кичево При земање на изјава од извршителката новинарот физички нападнат од неа и притоа се здобил со повреда на раката но и скршен микрофон од неговата опрема Фуркан Салиу ПорталХ Весна Јакимовска Пријавено до МВР и ОЈО Линк до објава

Случаи на повреда на правата на новинарите - 2023 година

Датум Вид на инцидент Место Опис на инцидент Име и презиме на новинар Име на медиум Име и презиме на прекршител Пријавено во МВР Коментар Институционален одговор
25.12.2023 онлајн експлицитна закана Скопје Директната закана кон основачот на Цивил Медиа,  Дерала во форма на коментар на негова објавена колумна на официјалната Фејсбук Џабир Дерала Цивил Медиа Александар Антиќ Пријавено до МВР Линк до објава
21.08.2023 Вербален и физички напад Скопје За време на снимањето инсерти за промо на емисија во Скопската чаршија на јавна површина, нападнати се снимател и новинарките Ера Ѓакова и Сара Хоџа од страна на сопственик на берберница во скопската чаршија. Ера Ѓакова и Сара Хоџа Алсат М / Пријавено до МВР Линк до објава
24.07.2023 онлајн експлицитна закана Скопје експлицитна закана онлајн на Фејсбук Рита Бехадини Алсат М Фисник Хоџа Пријавено до МВР Линк до објава
18.07.2023 Вербален и физички напад Росоман вербален напад со погрдни зборови и физички напад Иван Камчев ТВ 24 Непознато лице Пријавено до МВР Линк до објава Напаѓачот е приведен од МВР, следи пријава

Основното јавно обвинителство Кавадарци  поднесе Обвинителен предлог против 43-годишен жител на Росоман за кривично дело – Спречување службено лице во вршење службено дејствие од член 382 став 3 во врска со став 2 и став 1 од Кривичниот законик

Линк од објава

27.06.2023 Вербален напад Скопје Вербален напад во живо на контактна емисија на ТВ24 Огнен Јанески ТВ 24 Непознато лице Пријавено до ОЈО Линк до објава

Случаи на повреда на правата на новинарите - 2022 година

Датум Вид на инцидент Место Опис на инцидент Име и презиме на новинар Име на медиум Име и презиме на прекршител Пријавено во МВР Коментар Инстутиционален одговор
16.02.2022 Физички напад Гостивар Физички напад со секира кон новинарот Неври Адеми и снимателот Збулим Максути Неври Адеми ТВ Полог Бурхан Хамити Да Линк до објава Напаѓачот е приведен од МВР следи пријава

Линк од објава

ПРЕСУДА – за кривично дело од член 133 од КЗ поднесен е обвинителен предлог против едно лице. Основниот суд Гостивар донесе осудителна пресуда и изрече алтернативна мерка – условна осуда 3 месеци казна затвор која нема да се изврши доколку осудениот не стори ново кривично дело во рок од 1 година.

03.06.2022 Вербален напад Скопје Вербален напад и погрдни зборови кон новинарката на барање да одговори на прашање Маја Јовановска ИРЛ Садредин Елезоски Да Линк до објава ПИСМЕНО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ – во рамките на надлежност на МВР
08.07.2022 Смртна закана Скопје Експлицитната смртна закана упатена кон новинарот  на социјалната мрежа Твитер. Фуркан Салиу ТВ КЛАН Твитер профил именуван како „@narco_girl“ / Линк до објава РЕЗОЛУЦИЈА – нема можност за јавнообвинителско постапување. Од Твитер е обиен одговор дека не може да се идентификува корисникот на профилот од каде се упатени заканите и кој во меѓувреме е згаснат.
08.08.2022 Незаконско задржување против своја волја Скопје Вработени во дирекцијата на Комунална Хигиена Скопје, против волјата на двајца новинари ги задржале во просториите на институцијата. Фуркан Салиу, Авни Тахари ТВ КЛАН Вработени во Комунална Хигиена / Линк до објава
25.10.2022 Физички напад Битола Нападот се случил пред куќата на сопственикот нa порталот од страна на две маскирани лица Зоран Божиновски Буревесник Две маскирани лица Да Линк до објава
31.10.2022 Вербален напад Тетово Во средно училиште ,,7-ми Март”, додека чекал да сними прилог со директорот на ова училиште, од страна на непознато лице му бил одземен мобилниот телефон и турнат микрофонот. Веднаш потоа истото лице користејќи груб речник, се обидел да го истурка новинарот надвор во училишниот двор.  Невриj Адеми Тетова Сот Непознат сторител Да Линк до објава
14.11.2022 Физички напад Скопје Вербален и физички напад врз снимател Љубиша Игнатов ТВ 24 Миле П. Да Линк до објава Напаѓачот е приведен од МВР следи пријава

Линк од објава

ПРЕСУДА – едногодишна условна затворска казна, која нема да премине во затворска доколку осудениот во следните три години не направи друго кривично дело.

Случаи на повреда на правата на новинарите - 2021 година

Датум Вид на инцидент Место Опис на инцидент Име и презиме на новинар Име на медиум Име и презиме на прекршител Пријавено во МВР Коментар Инстутиционален одговор
17.10.2021 Закана кон новинар Тетово Закани и навреди кон новинарот Џумадије Ибраими ТВ КЛАН Македонија Вулнет Мурсели / Линк до објава Во електронската евиденција на Јавното обвинителство не постојат евидентирани податоци за настанот
17.10.2021 Закана кон новинар Тетово Закани и навреди кон новинарот Ферикан Илјази Арифи Еуроњуз Албанија од страна на член на избирачки одбор како и претставник од МВР Да Линк до објава Во електронската евиденција на Јавното обвинителство не постојат евидентирани податоци за настанот
17.10.2021 Закана кон новинар Кичево Закани и навреди кон новинарот Салије Садику ТВ21 Фатмир Лимани / Линк до објава
Во електронската евиденција на  Јавното обвинителство не постојат евидентирани податоци за настанот
22.03.2021 Закани по живот Тетово Напад врз медиуми и закани кон новинарите група на новинари Без Цензура, ТВ 21, Газета Експрес, Тетова Сот , Коха ТВ, Коха Њуз, Куманова Сот, ТВ Шења и Лајми Пресс. Арбен Есати Да Линк до објава
Поднесена кривична пријава, се постапува во рамките на предистражна постапка за проверка на наводите
26.02.2021 Напад врз новинарска екипа Скопје Напад на новинарска екипа при известување од протест и обид за одземање на опрема група на новинари МИА од страна на граѓани Да Линк до објава

Случаи на повреда на правата на новинарите - 2020 година

Датум Вид на инцидент Место Опис на инцидент Име и презиме на новинар Име на медиум Име и презиме на прекршител Пријавено во МВР Коментар Инстутиционален одговор
09.09.2020 Физички напад Скопје напад кон новинарот Милка Смилевска Ал Џaзира Од страна на граѓанин Да Линк до објава
ПРЕКРШОК – во надлежност на Министерство за внатрешни работи
29.07.2020 Закани кон новинарите Скопје Онлајн напади и закани кон безбедноста на новинарите Џабир Дерала и Петрит Сарачини Цивил медиа Од страна на граѓанин Марјан Камиловски Да Линк до објава
Во електронската евиденција на Основното јавно обвинителство Скопје не постои евидентиран настан
04.07.2020 Закани и напади кон новинарката Скопје Онлајн напади и закани кон безбедноста на новинарката Мирослава Бурнс Слободен Печат Од страна на граѓанин Да Линк до објава
ПОПЛАКА – во надлежност на Министерство за внатрешни работи
24.07.2020 Физички напад Скопје Закани и напад кон новинарот Љупчо Златев Лидер Од страна на граѓанин Да Линк од објава
ПРЕКРШОК – во надлежност на Министерство за внатрешни работи
11.07.2020 Вербален напад, Закани по живот Скопје Закани и напад кон новинарот Тања Милевска МИА Од страна на граѓанин Не Линк од објава
РЕЗОЛУЦИЈА – нема место за јавно обвинителска интервенција
28.05.2020 Закани кон новинарите Куманово Други закани кон новинарите Фуркан Салиу и Ибрахим Мамути ТВ Клан Од страна на граѓанин Не
Во електронската евиденција на Јавното обвинителство не постојат евидентирани податоци за настанот
05.05.2020 Закани кон новинарот Скопје Други закани кон новинарот Мишко Иванов ТВ24 Од страна на граѓанин Да
РЕЗОЛУЦИЈА – нема место за јавно обвинителска интервенција
29.03.2020 Вербален напад Скопје Напади врз медиумите или медиумските организации Новинари од ИРЛ ИРЛ.мк Од страна на граѓани Не
26.03.2020 Закани по живот Скопје Закани и навреди кон новинарот Горазд Чомовски ТВ24 Стевчо Јакимовски Да
Во електронската евиденција на Основното јавно обвинителство Скопје не постои евидентиран настан
31.01.2020 Закани по живот Скопје Закани и навреди кон новинарката Алмедина Исмаили ТВ21 Нешат Адеми Да
РЕЗОЛУЦИЈА – нема место за јавно обвинителска интервенција
18.01.2020 Вербален напад Скопје Закани и навреди кон новинарката Анета Додевска ТВ24 Од страна на граѓанин Не
РЕЗОЛУЦИЈА– нема место за јавно обвинителска интервенција
13.01.2020 Вербален напад и закани Скопје Закани и навреди кон новинарката Наташа Стојановска ТВ Телма Од страна на граѓанин Не
РЕЗОЛУЦИЈА – нема место за јавно обвинителска интервенција
12.01.2020 Вербален напад Скопје Закани и навреди кон новинарката Искра Коровешовска ТВ Алфа Емил Јакимовски Да Заканувачот е притворен
РЕЗОЛУЦИЈА – За пораките упатени преку социјалната мрежа Телеграм не е поднесено обвинение, бидејќи истите претставуваат само клевета и навреда, кои се декриминализирани и оштетените може да бараат заштита согласно Законот за граѓанска одговорност за  навреда и клевета
11.01.2020 Вербален напад Скопје Закани и навреди кон новинарката Мери Јордановска А1он.мк Емил Јакимовски Да Заканувачот е притворен
ОБВИНИТЕЛЕН ПРЕДЛОГ за кривично дело – Загрозување на сигурноста од чл.144 ст.4  в.в. чл.12 ст.2 в.в. ст.1 од Кривичниот законик, во однос на заканувачките пораки упатени преку социјалната мрежа Телеграм ПРЕСУДА на Основниот кривичен суд Скопје  К.бр.212/20 од 16.03.2020 година, со која е осуден на единствена казна затвор во траење од 1 година и 8 месеци, а истовремено судот изрекол мерка на безбедност – Задолжително психијатриско лекување и чување во здравствена установа. Против пресудата, обвинетиот и неговото семејство изјавиле жалба, но жалбите се одбиени и пресудата е потврдена од второстепениот суд.

Случаи на повреда на правата на новинарите - 2019 година

Датум Вид на инцидент Место Опис на инцидент Име и презиме на новинар Име на медиум Име и презиме на прекршител Пријавено во МВР Коментар Инстутиционален одговор
30.12.2019 Вербален напад Скопје Закана од непознат сторител и заплашување од страна на лицето Зоран Азманов. Маја Јовановска ИРЛ.мк Зоран Азманов и непознат сторител Да Линк до објава
16.04.2019 Вербален напад Скопје Откако екипата на ТВ21 снимила прилог во врска со поплаките на жителите на општина Арачиново во врска со лошата инфраструктура, роднини на градоначалничката Миликије Халими упатиле вербални закани кон телевизиската екипа дека ќе им ја искршат камерата и барале снимките да бидат избришани. / ТВ21 / Да Обвинителството не покрена постапка.
21.01.2019 Вербален напад Скопје Бизнисменот Зоран Азманов упати вербални закани кон новинарот Ацо Кабранов Ацо Кабранов 1ТВ Зоран Азманов Да
19.01.2019 Физички напад Скопје Новинарката Мирјана Мирчевска Јовановиќ беше нападната од страна на припадници на приватната агенција за обезбедување „Никоб“ додека таа известувала за одбележувањето на празникот Водици во Скопје. Мирјана Мирчевска Јовановиќ КАНАЛ5 ТВ Поднесена е пријава против напаѓачот. Да Поднесена е пријава против напаѓачот.

Случаи на повреда на правата на новинарите - 2018 година

Датум Вид на инцидент Место Опис на инцидент Име и презиме на новинар Име на медиум Име и презиме на прекршител Пријавено во МВР Коментар Инстутиционален одговор
17.06.2018 Приведен новинар Скопје Новинарот на Инфомакс, Борислав Стоилковиќ, бил приведен во полиција поради наводно одбивање да се легитимира и снимање во лице на припадниците на полицијата. Борислав Стоиљковиќ Инфомакс
03.03.2018 Вербален напад и закана по живот Скопје Претседателот на Здружението на Новинарите на Македонија од страна на лицето Бејтула Асани доби вербални закани на својот фејсбук профил, по објавениот пост за неговиот брат кој нападнал полициски службени. Насер Селмани Здружение на новинарите на Македонија Бејтула Асани Да Претседателот Насер Селмани го пријави настанот во полиција, по што голем дек од меѓународната заедница јавно го осудија и побараа од институциите целосно да го истражат. Исто така, невладини новинарски организации во понеделникот на 12/03 по повторно упатени закани имаа протест пред владата на РМ.
26.01.2018 Физички напад Струга Насилници од редовите на партијата Алијанса за Албанците го нападнале новинарот Арманд Брахо за време на конференција, на која тој бил уредно поканет. Арманд Брахо Веб страницата strugalajm.org Непознато за ЗНМ Да

Случаи на повреда на правата на новинарите - 2017 година

Датум Вид на инцидент Место Опис на инцидент Име и презиме на новинар Име на медиум Име и презиме на прекршител Пријавено во МВР Коментар Инстутиционален одговор
02.11.2017 Притвор Скопје Новинарот Ибрахим Махмути од ТВ 21 и фоторепортерот од Бљерим Ука, државјанин на Косово, беа приведени од страна на собраниската полиција за време на изрекувањето на пресудата за случајот „Диво Насеље“ Ибрахим Махмути, Непознато Притвор Скопје Новинарот Ибрахим Махмути од ТВ 21 и фоторепортерот од Бљерим Ука, државјанин на Косово, беа приведени од страна на собраниската полиција за време на изрекувањето на пресудата за случајот „Диво Насеље“
Непознато (прва недела од месец септември, 2017) Уништување на личен имот Неготино Автомобилот на Вики Клинчарова бил оштетен со остар предмет. На овој настан му претходеле закани упатени кон новинарката од страна на лице со криминално досие. Вики Клинчарова Фокус Непознато на ЗНМ Пријавено
24.08.2017 Физички напад Скопје Новинарската екипа на НОВА ТВ, била нападната од страна на претставник на Граѓанската иницијатива кои собирале потписи против изградбата на бегалски кампови во Македонија. Сашка Цветковска и Трајче Антоновски НОВА ТВ Претставници на граѓанска иницијатива Пријавено
26.07.2017 Вербален напад Ново Село Вербален напад и недоличното однесување на градоначалникот на општина Ново Село Блажо Велков и советникот од ВМРО-ДПМНЕ Божин Јованов кон новинарската екипа на ТВ Канал ВИС од Струмица. Стојне Митева и снимателот Кире Пиличев биле навредувани со најгрди зборови и спречени да известуваат од седницата на Советот на општина Ново Село одржана вчера, а на која се расправало за распишување референдум за или против работата на рудникот Иловица. Стојне Митева и Кире Пиличев ТВ Канал ВИС Блажо Велков (градоначалникот на општина Ново Село) и Божин Јованов (советникот од ВМРО-ДПМНЕ) Пријавено
18.07.2017 Закана по живот Скопје Закани на симпатизерите на Демократската унија за интеграција кон екипата на Телевизијата Шења, кои биле попречени да известуваат за комуналните проблеми во скопската општина Чаир. Вулнет Исмаили Телевизијата Шења Симпатизери на политичката партија Демократска унија за интеграција Пријавено
07.06.2017 Вербален напад Штип Додека сликале и снимале од објект во изградба на јавен простор, обезбедувањето вербално го нападна и ги навредуваше новинарот и камерманот, дописници на 24 Вести, барајќи од нив да го напуштат местото, забранувајќи им да известуваат за градењето на објектот. Владимир Тевчев 24 Вести Лично обезбедување Пријавено
27.04.2017 Физички напад Скопје Додека известувала од Парламентот на Р. Македонија, Зорана Гаџовска Спасовска била нападната од зад грб од протестант, кој физички ја нападнал и ја оштетил нејзината камера. Зорана Гаџовска Спасовска Радио Слободна Европа Протестанти Пријавено
27.04.2017 Физички напад Скопје Додека стоеле надвор од Парламентот, Томе Анѓелески и неговите колеги, сите новинари, биле пресретнати од група која протестирала која откако ги препознала новинарите почнала да фрла со камења и да ги удираат со метални шипки. Томе Анѓелоски успеа да избега и му биле нанесени полесни повреди во пределот на грбот и екстремитетите. Томе Анѓелески и други колеги новинари Непознато на ЗНМ Протестанти Пријавено
27.04.2017 Физички напад Додека известувала од Парламентот на Р. Македонија, протестантите во обид да и ја земат камерата на Стојановска, физички ја нападнале и ја фрлиле неа и камерата на земја во обид да ги уништат сликите и видеата на кои се гледало нивното учество во инцидентот. Наташа Стојановска 24 Вести Протестанти Пријавено
27.04.2017 Физички напад Скопје Додека известувала за инцидентот од Парламентот на Р. Македонија, Мрѓа била нападната од страна на протестантите додека известувала во една од просториите на парламентот. Таа била удрена во пределот на главата и се здобила со полесни повреди. Душица Мрѓа 24 Вести Протестанти Пријавено
27.04.2017 Физички напад Скопје Камерман од независната новинска агенција Макфакс бил нападнат од толпата која влезе во парламентот која беше дел од протестите „За заедничка Македонија“. Тој се здоби со повреди во главата и имаше потрес на мозок. Никола Ордевски Макфакс Протестанти Пријавено
02.03.2017 Вербален напад Скопје Новинарот бил плукнат во лице од страна на напаѓачот додека вечерал во еден од скопските ресторани, а целиот настан бил снимен од второ лице, а потоа е објавен на YouTube. Борјан Јовановски Нова ТВ Активист на ВМРО-ДПМНЕ Пријавено
01.03.2017 Закана по живот Скопје Новинарот бил нападнат пред својот дома од страна на три лица кои го обвинувале дека бил предавник. Инцидентот е снимен и објавен на YouTube. Бранко Тричковски Новинар на социјалните мрежи Активисти на ВМРО-ДПМНЕ Пријавено
27.02.2017 Физички напад Скопје Додека известувале од масивните протести „За заедничка Македонија“ двајца новинари биле нападнати од непознати напаѓачи затоа што не биле од про-владините медиуми. Тие биле удирани неколку пати во пределот на главата со што се стекнале со физички повреди, после што биле одведени во болница и пуштени на домашно лекување после 24 часа. Владимир Желчевски и Александар Тодоров А1.он Протестанти Пријавено
24.01.2017 Уништување на личен имот Прилеп Беше опожарена гаражата на новинарот Зоран Милошески. Зоран Милошески Публикум.мк Пријавено
04.01.2017 Вербален напад Новинарката беше навредувана од страна на градоначалникот на Берово на неговата ФБ страна. Даниела Такева Канал77 Драги Надзински (Градоначалник на берово) Пријавено

Случаи на повреда на правата на новинарите - 2016 година

Датум Вид на инцидент Место Опис на инцидент Име и презиме на новинар Име на медиум Име и презиме на прекршител Пријавено во МВР Коментар Инстутиционален одговор
20.11.2016 Физички напад Скопје Физички напад од непознато лице над новинарот Беловски пред Министерството за внатрешни работи додека известувал за инспекцијата на Специјалното Јавно Обвинителство во одделот за безбедност. Павле Беловски ТВ Телма Непознато на ЗНМ Пријавено
16.10.2016 Уништување на приватен имот Штип Новинарот физички го отстранил полицаец од стадионот Брегалница и со тоа било спречен да известува од фудбалскиот натпревар. По оваа црвена боја била фрлена на неговата куќа од непознато лице Киро Фриленс Непознато на ЗНМ Пријавено
16.09.2016 Уништување на приватен имот Скопје Новинари од А1он и ТВ21 беа нападнати и не им беше дозволено да снимаат кадри од поплавата близу Министерството за надворешни работи на Р. Македонија. Владимир Зелчески и Александар Тодески А1он и ТВ21 Непознато на ЗНМ Пријавено
16.08.2016 Уништување на личен имот Скопје Новинари од дневен весник беа вербално нападнати од неидентификувани лица кои излегле од зградата на СДСМ. Дополнително, телефонот на еден од новинарите бил одземен и удрен од земја. Новинари непознати на ЗНМ Република Непознато на ЗНМ Пријавено
17.06.2016 Уништување на личен имот Скопје Двајца припадници на обезбедувањето на поранешниот премиер Никола Груевски влегле во дворот на Телевизијата 21 и му ги избришале снимки од службениот мобилен телефон на новинарот Кристијан Ландов кој претходно го снимил поранешниот премиер Груевски како поминува на улица Македонија, Кристијан Ландов ТВ21 Припадници на обезбедувањето на премиерот Никола Груевски Пријавено
09.05.2016 Физички напад Скопје Новинарката Вања Мицевска од националното радио Канал 77 физички била спречена да го следи собирот на Граѓанското движење за одбрана на Македонија (ГДОМ). Мицевска од дел од учесниците на собирот била спречена да фотографира и да го спречи настанот. Вања Мицевска Канал77 Протестанти Пријавено настанот се случувал во присуство на полицијата која не само што не ја заштитиле новинарката побарале да го напушти собирот
2.04.2016 Физички напад Битола Новинарот и фоторепортер Петар Ставрев од Битола бил физички нападнат од лицето Кире Б. додека известувал за протестите против градоначалникот Талески. Новинарот бил физички нападнат по што интервенирала полицијата. Петар Ставрев ТВ Мега Кире Б. Пријавено
21.04.2016 Физички напад Битола Камерманот на телевизија Мега од Битола Владимир Бошковски е нападнат од учесници на опозицискиот протест пред општината Битола. Камерманот бил туркан и навредуван и му било наредено да престане да снима, Владимир Бошковски ТВ Мега Протестанти Пријавено
17.04.2016 Уништување на личен имот Скопје Група граѓани на антивладиниот протест ги демолирале работните простории на Радиото Слободна Македонија (РСМ) во Скопје, Радиото Слободна Македонија Радиото Слободна Македонија Непознато на ЗНМ Пријавено
14.04.2016 Забрана за влез во РМ Деве Баер На тројца новинари од весник „24 часа“ од Бугарија им забраниле влез на граничниот премин Деве Баир, Три странски новинари, (непознати на ЗНМ) “24 часа” од Бугарија Припадници на гранична полиција Пријавено
13.04.2016 Физички напад Скопје Група новинари и фоторепортери физички нападнати од полицијата додека следеле протест против одлуката за аболиција пред канцеларијата на Претседателот Ѓорѓе Иванов. Новинарот Горан Наумовски од порталот Плусинфо бил удиран со пендрек во главата и притоа изгубил свест додека фоторепортерите Огнен Теофиловски од Вест, Наќе Батев од Вечер и Борче Поповски од Слободен печат како и Томе Георгиев од Фокус биле нападнати од полицајци и покрај тоа што биле соодветно означени како професионални новинари, Горан Наумовски, Огнен Теофиловски, Борче Поповски, Томе Георгиев, Наќе Батев, Плусинфо, Вест, Вечер, Слободен печат,Фокус Припадници на МВР Пријавено
04.04.2016 Уништување на личен имот Берово Новинарот Јане Мамучевски од порталот Малешевски весник, по налог на градоначалникот Драги Нанџиски бил избркан од седницата на советот на Берово. Новинарот Мамучевски тврди дека од истите мотиви му било оштетено и приватнотно возило. Јане Мамучевски Малешевски весник Драги Нанџиски (градоначалник на општина Берово) Пријавено
14.03.2016 абрана за следење на седница на јавен настан Скопје Уставниот суд на Република Македонија без никакво објаснување им забрани на новинарите да ја следат седницата на која се оценуваше уставноста на Законот за помилување. Според Деловникот на Уставниот суд седниците може да се затворат за јавност ако тоа го бараат интересите на безбедноста и одбраната на земјата, чувањето на државата, службена или државна тајна, заштита на јавниот морал, Група новинари (непознато на ЗНМ) Непознати на ЗНМ Судија од Управен суд на РМ Пријавено
06.03.2016 Закана по живот Скопје Уредникот на кабелската национална телевизија „ТВ Шења“ Мухамед Зекири добил вербални закани од претставници на владејачката партија Демократска Унија за Интеграција (ДУИ), Мухамед Зекири ТВ Шења Претставници ан политичката партија Демократска унија за интеграција Пријавено

Случаи на повреда на правата на новинарите - 2015 година

Датум Вид на инцидент Место Опис на инцидент Име и презиме на новинар Име на медиум Име и презиме на прекршител Пријавено во МВР Коментар Инстутиционален одговор
20.07.2015 Физички напад Скопје Сопственикот на порталот “Доказ” Марјан Стаменковски е брутално претепан пред кафе бар во Скопје. Тој доби сериозни повреди на главата и скршен нос. Откако тој беше третиран во локалната болница, тој го пријавил случајот во полициската станица Центар. Марјан Стаменковски Интернет портал Доказ Непознато на ЗНМ Пријавено
15.07.2015 Физички напад Скопје Вицепремиерот Владимир Пешевски физички го нападна главниот уредник на веб-порталот “Мактел”, Саше Ивановски – Политико, додека тој се доближил и му поставуваат прашања во врска со Спогодбата Пржино. Нападот е снимен на видео. Саше Ивановски – Политико Интернет портал Мактел.мк Владимир Пешевски (вицепремиер на Влада на РМ) Пријавено
11.07.2015 Уништување на личен имот Охрид Членови на обезбедувањето на Министерот за финансии, Зоран Ставревски, насилно ,ја земаа камерата од новинарот Саше Ивановски-Политико и ги избришаа сите фотографии и видеа од Ставревски и поранешниот министер за внатрешни работи, Гордана Јанкуловска. Инцидентот се случил за време на отворањето на фестивалот Охридско лето. >Саше Ивановски – Политико Интернет портал Мактел.мк Членови на обезбедувањето на Министерот за финансии Пријавено
23.05.2015 Физички напад Скопје Физички напад врз новинарот Саше Иваноски со нанесување на тешки телесни пореди од непознати лица пред неговиот дом Саше Иваноски – Политико Интернет портал Мактел.мк Непознато за ЗНМ Пријавено
17.05.2015 Закана по живот Скопје Вербални закани по живот на новинарот, Насер Селмани од страна на Министерот за економија Беким Незири Насер Селмани Претседател на ЗНМ Беким Незири (Министер за економија) Пријавено
14.05.2015 Уништување на личен имот Скопје Палење на приватно возило на новинарот Бранко Тричковски од непознати лица пред неговиот дом Бранко Тричковски Новинар на социјалните мрежи Непознато на ЗНМ Пријавено
07.05.2015 Физички напад Скопје Физички напад на уредничката на Вечер, Ивона Талеска од непознати сторители во близина на плоштадот во Скопје Ивона Талеска Вечер Непознато на ЗНМ Пријавено
06.05.2015 Физички напад Скопје Физички напад на новинарот Бојан Шашевски од порталот мкд.мк од страна на припадници на МВР за време на протест пред зградата на Владата на РМ Бојан Шашевски Интернет портал мкд.мк Протестанти Пријавено После два дена од инцидентот новинарот има направено обид да го пријави случајот во полициска станица Беко но не е направен записник
Уништување на личен имот Скопје Напад на просториите на Република и Радио слободна Македонија од страна на непознати лица / учесници на протест пред зградата на Владата на РМ Просториите на Република и Радио слободна Македонија Република и Радио слободна Македонија Протестанти Пријавено
21.04.2015 Закана по живот Скопје Закани по животот на новинарот Борјан Јовановски и неговото семејство од страна на непознато лице пред неговиот дом Борјан Јовановски Нова ТВ Непознато на ЗНМ Пријавено
03.04.2015 Вербален напад Скопје Вербални закани врз уредникот на Нетпрес, Дејан Николовски од страна на лидерот на Достоинство, Стојанчо Ангелов Дејан Николовски Нетпрес Стојанчо Ангелов (претседател на политичката партија Достоинство) Пријавено

Случаи на повреда на правата на новинарите - 2014 година

Датум Вид на инцидент Место Опис на инцидент Име и презиме на новинар Име на медиум Име и презиме на прекршител Пријавено во МВР Коментар Инстутиционален одговор
09.11.2014 Вербален напад Скопје Вербален напад врз новинарот на дневниот весник Коха, Арбен Зеќири од страна на претседателот на Демократската партија на Албанците Мендух Тачи во Собранието на Република Македонија Арбен Зеќири Коха Мендух Тачи (претседател на демократската партија на Албанците) Пријавено
25.08.2014 Уништување на личен имот Скопје Одземање на телефон на новинарот Дехран Муратов од ТВ Нова од страна на припадници на МВР Дехран Муратов Нова ТВ Припадници на МВР Пријавено Случајот не е првично пријавен но по реакција на ЗНМ разгледан е од Секторот за внатрешна контрола и утврдено е дека нема докази за истиот
07.07.2014 Незаконски притвор Скопје Приведување на новинарот Бесим Ибрахими од весникот Лајм Бесим Ибрахими Лајм Припадници на МВР Пријавено По документирањето на настанот против Бесим Ибрахими е поднесена кривична пријава за сторено кривично дело “Учество во толпа што ќе спречи службено лице во вршење на службено дејствие“ предвидено и казниво по член 384 од КЗ на РМ. На лицето му се овозможени сите права на задржано лице и над него не е употребена прекуменра физичка сила или средства за присилба. Во 2015г. Обвиненијата се повлечени.
07.2014 Физички напад Скопје Напад на новинарот Исак Рамадани, Гласот на Америка од страна на учесници на протест (инцидентот беше снимен и емитуван на национална телевизија) Исак Рамадани Гласот на Америка Протестанти Пријавено Пријавен е инцидентот, идентитетот на напаѓачот е утврден но се уште нема информација дали е покрената постапка и кој е статусот на случајот
22.05.2014 Уништување на личен имот Скопје Одземање на фото апарати и бришење на видео материјали на новинарките, Сашка Цветковска ТВ НОВА, Mери Молтевска Радио Слободна Европа  и Мери Јордановска од Фокус, од страна на припадници на МВР за време на одржување на протести во Ѓорче Петров Сашка Цветковска, Mери Молтевска, Мери Јордановска НОВА ТВ, Радио Слободна Европа ,  Фокус Припадници на МВР Пријавено Од извршените разговори со сите 34 полициски службеници што учествувале во активностите на полицијата, не може да се утврди дека некој воопшто бил инволвиран во настан како што е наведено во поднесената претставка до Секторот за внатрешна контрола, односно одземање и бришење снимен видеоматеријал и фотографии