Здружение на новинарите на Mакедонија
Членка на Mеѓународната федерација на новинари IFJ
Основано 1946

ЗНМ го врати Ванхојте во Скопје

ZNM
среда 28 јуни, 2017среда 28 јуни, 2017/ среда 28 јуни, 2017

На покана на Здружението на новинарите на Македонија, неделава во Скопје престојува европскиот експерт Питер Ванхојте, кој во рамките на разговорите на партиите за решавање на политичката криза, изготви предлог за медиумски реформи. ЗНМ го покани Ванхојте со цел да му се заблагодари за неговиот придонес во изготвувањето на предлогот за медиумски реформи и да се искористи неговото искуство за лобирање кај новата влада за спроведување на тие предлози.

Денеска претставници на ЗНМ и Ванхојте имаа одвоени средба со министерот за Информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски и со претставници на американската амбасада.

Во текот на престојот во Скопје Ванхојте ќе има средба со претставниците на ЗНМ и на Новинарскиот форум, со дипломатскиот кор како и со владини претставници.

Утре претпладне е предвидена заедничка  средба со премиерот Зоран Заев, на која ќе се разговара за потребата за медиумски реформи во Македонија.  По средбата со Заев, Ванхојте и претставници на ЗНМ ќе одржат прес конференција, на која ќе ги споделат впечатоците за престојниот процес на медиумски реформи.

На крајот од својот престој во Македонија поранешниот европски посредник и претставниците на ЗНМ ќе оддржат заеднички брифинг со претставниците на дипломатскиот кор во Скопје, на кој уште еднаш ќе се потенцира потребата за реформи, какви што предвидува предлогот што произлезе од разговорите со партиите.

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Ознаки: