Здружение на новинарите на Mакедонија
Членка на Mеѓународната федерација на новинари IFJ
Основано 1946

Делегација на ЗНМ учествуваше на „Денот на различноста“ во Брисел

dd
ZNM
четврток 11 мај, 2017четврток 11 мај, 2017/ четврток 11 мај, 2017

dd
Делегацијата на Здружението на новинарите на Македонија составена од претседателот на здружението Насер Селмани и директорот на Здружението Драган Секуловски на покана на Европската асоцијација на новинари учествуваа на „Денот на различноста“ по повод 3 мај, Светскиот ден на слободата на медиумите.
Настанот се одржа во Брисел, а беше во организација на два поголеми универзитети од Белгија, Европската асоцијација на новинари, Комитетот за заштита на новинари (КЗН), УНЕСКО, БОЗАР, Европскиот парламент и други.
За време на настанот се одржаа многубројни активности и дебати. Нашата делегација учествуваше на панел дебата каде се разговараше на тема за лажни вести со примери од регионот.
Делегацијата на ЗНМ оствари посебни состаноци со претставници на Европската комисија, Универзитетот на Гент од Холандија како и ВУБ универзитетот во Брисел. Освен ова беа остварени состаноци со неколку интернационални медиумски организации како што се „Index on Censorship” и Комитетот за заштита на новинари на кои се разговараше за идни заеднички активност.

Оваа активност е организирана во рамките на проектот „Мрежа на новинари за медиумските слободи во Македонија“ финансиран од ЕУ, во рамките на приоритетот на слободата на медиумите на инструментот за претпристапна помош (ИПА).

facebooktwittergoogle_pluslinkedin