Здружение на новинарите на Mакедонија
Членка на Mеѓународната федерација на новинари IFJ
Основано 1946

ЗНМ се солидаризира со барањата на новинарите на МПМ

timthumb
ZNM
понеделник 6 февруари, 2017понеделник 6 февруари, 2017/ понеделник 6 февруари, 2017

Здружението на новинарите на Македонија се солидаризира со барањата на новинарите на трите весника на издавачот Медиа принт Македонија веднаш да се исплатат заостанатите плати за декември и јануари и хонарарите на дописниците.

ЗНМ ја поддржува одлуката на штрајкувачкиот одбор на новинарите на Дневник, Утрински и Вест да стапат во штрајк ако најдоцна до 15 февруари не се исплатат заостанатите плати.

Без социјална сигурност на новинарите не може да има ниту слобода на медиуми, коja е  предуслов за функционална демократија.

Ги повикуваме сопствениците и менаџментот на МПМ сериозно да се зафатат со решавање на проблемите и да ја прекинат агонијата во компанијата. Недозволиво е весниците и новинарите да се претворат во заложници на дневно политички интереси.

Единствено трајно и одржливо решение за состојбата во МПМ е да се ослободат весниците од партиската контрола. Иднината на весниците треба да се бара преку враќање на довербата кај читателите и огласувачите.

 

Со почит,

Здружение на новинарите на Македонија

06 февруари 2017 година, Скопје

 

фото: http://a1on.mk/

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Tags: