Здружение на новинарите на Mакедонија
Членка на Mеѓународната федерација на новинари IFJ
Основано 1946

Тони Михајловски казнет со три месеци условна казна затвор за користење на говор на омраза

ZNM
Friday 17 May, 2019Friday 17 May, 2019/ Friday 17 May, 2019

Кривичниот суд донесе пресуда против Тони Михајловски за јавните закани против новинарот Бранко Тричковски изнесени на социјалната мрежа Фејсбук во јуни 2017. Михајловски е казнет со три месеци условна казна затвор, ако во рок од 1 година не го повтори делото.

На целиот случај му претходеше пријавата на ЗНМ до Јавното обвинителство за кривично гонење за прекршување на членовите 144 и 386 од Кривичниот законик.

ЗНМ ја поздравува одлуката на Судот и ги повикува сите надлежни институции во иднина побрзо и поефикасно да реагираат кога се користи говор на омраза и закани по безбедност на новинарите. 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterlinkedin