Здружение на новинарите на Mакедонија
Членка на Mеѓународната федерација на новинари IFJ
Основано 1946

СЈО нема да го гони Божиновски за издавање државна тајна

ZNM
Monday 17 September, 2018Monday 17 September, 2018/ Monday 17 September, 2018

На денешното рочиште за случајот „Шпион“, Специјалното јавно обвинителство повлече дел од обвинението против новинарот Зоран Божиновски, кое се однесува на делото издавање државна тајна.

Причина за тоа е што во барањето за екстрадиција на Божиновски од Србија во Македонија, не било наведено и ова кривично дело. Според домашното законодавство, лицето што се екстрадира може да одговара само за наводите кои се наведени во барањето за екстрадиција. Специјалното јавно обвинителство остана на обвинението што се однесува на злосторничко здружување, уцена и шпионажа.

Божиновски го повтори барањето за судот да му го врати пасошот, меѓутоа од Судот му одговорија дека сè уште нема донесено одлука по тоа прашање.

Продолжувањето на рочиштето е закажано за 20-ти септември и ЗНМ судењето ќе го мониторира до крај.

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterlinkedin
Ознаки: