Здружение на новинарите на Mакедонија
Членка на Mеѓународната федерација на новинари IFJ
Основано 1946

Претседателот Чадиковски на средба со шефот на Мисијата на ОБСЕ во Скопје

ZNM
Thursday 17 October, 2019Thursday 17 October, 2019/ Thursday 17 October, 2019

Претставници на Здружението на новинарите на Македонија предводени од претседателот Младен Чадиковски вчера го посетија шефот на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, Клеменс Која. Медиумските реформи и измените на законите кои ја регулираат работата и безбедноста на новинарите беа главни теми на разговор за време на средбата.

Чадиковски го извести Која за учеството на претставници на ЗНМ во неколку работни групи во рамки на Министерството за правда, чија крајна цел е измена и дополнување на Кривичниот законик, Изборниот законик, како и Законот за граѓанска одговорност за клевета и навреда. Беше побарано од Мисијата на ОБСЕ да се вклучи активно во овој процес со цел подготовка на подобри законски решенија кои ќе бидат базирани на добрата европска практика.

На средбата се разговараше и за актуелната ситуација во медиумскиот сектор, а Чадиковски посочи дека власта и опозицијата мора да најдат заеднички јазик и да ги деблокираат медиумските реформи. Тој побара од Која да помогне со своите капацитети за да се забрза овој процес.

Двете страни ја поздравија досегашната соработка и изразија подготвеност да соработуваат уште поинтензивно во иднина за подобрување на состојбата со слободата на медиумите и безбедноста на новинарите.

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterlinkedin