27.12.2020-ЗНМ_-Со-јавното-етикетирање-на-новинарите-на-ТВ-Телма-пратениците-и-политичарите-промовираат-обид-за-цензура-_-МКД.мк

27.12.2020-ЗНМ_-Пратениците-не-смеат-да-ги-омаловажуваат-и-етикетираат-новинарите-на-Телма.pdf

15.12.2020-ССНМ-ЗНМ-МИМ-и-СЕММ_-Не-смее-да-се-дозволи-закон-за-државно-рекламирање-во-медиумите-_-МКД.мк.pdf

15.12.2020-ССНМ-ЗНМ-МИМ-и-СЕММ-повторно-се-спротиставија-да-се-дозволи-рекламирање-на-јавни-институции-во-медиумите-Слободен-печа

11.12.2020-ЗНМ_-Срамна-и-скандалозна-пресуда-на-Судот-за-новинарите-за-27-април-telma.com_.mk_.pdf

11.12.2020-ЗНМ_-Пресудата-на-штета-на-новинари-за-„27-април-е-срамотна-судот-има-двојни-стандарди-_-МКД.мк.pdf

01.12.2020-Нема-забрана-за-снимање-новинарите-да-продолжат-непречено-со-својата-работа-Нова-Македонија.pdf

01.12.2020-ЗНМ-ССНМ-и-СЕММ-на-средба-со-Филипче_-Нема-забрана-за-снимање-новинарите-треба-да-продолжат-непречено-со-својата-работ

30.11.2020-ЗНМ_-Здравствените-власти-да-не-ја-попречуваат-работатата-на-новинарите-Нова-Македонија.pdf

30.11.2020-ЗНМ-и-ССНМ-бараат-од-МЗ-да-се-повлече-одлуката-за-забрана-за-снимање-пред-„8-Септември-без-дозвола-од-директорот.pdf

26.11.2020-Најавени-законски-измени-за-поголема-безбедност-на-новинарите-24-Инфо.pdf

24.11.2020-ЗНМ_-Најавени-законски-измени-за-поголема-безбедност-на-новинарите-Слободен-печат.pdf

15.11.2020-СЕММ-ЗНМ-ССНМ-и-МИМ_-Осуда-за-говорот-на-омраза-на-социјалните-мрежи-по-објавениот-текст-на-„Лидер-Слободен-печат.p

13.11.2020-ССНМ-ЗНМ-и-СЕММ_-МВР-и-ОЈО-да-го-санкционираат-говорот-на-омраза-кон-новинари.pdf

02.11.2020-Трипати-повеќе-напади-врз-новинари-во-Северна-Македонија-годинава-во-споредба-со-лани.pdf

02.11.2020-Бројот-на-напади-врз-новинари-тројно-зголемен.pdf

27.10.2020-ЗНМ-и-СЕММ-го-осудија-нападот-кон-новинарот-на-Плусинфо-бараат-МПЦ-да-се-огради-од-попот-–-plusinfo.mk_.pdf

24.10.2020-ЗНМ-и-СЕММ-апелираат-да-престанат-вербалните-и-сите-други-напади-кон-новинарите-_-МКД.мк.pdf

13.10.2020-ССНМ-ЗНМ-и-СЕММ_-Осуда-за-заканите-и-дискредитациите-кон-новинари-од-Лидија-Димова-_-Meta.mk_.pdf

13.10.2020-Новинарски-здруженија_-Осуда-за-заканите-и-дискредитациите-кон-новинари-од-Лидија-Димова-CivilMedia.pdf

12.10.2020-ССНМ-ЗНМ-и-СЕММ_-Осуда-за-заканите-и-дискредитациите-кон-новинари.pdf

12.10.2020-Синдикат-и-Здружение-на-новинари_-Димова-да-не-омаловажува-дискредитира-и-да-не-се-заканува-со-тужби.pdf

12.10.2020-Медиумските-реформи-остануваат-предизвик.pdf

08.10.2020-ЕК-со-потврда-за-активностите-на-ЗНМ-и-на-Советот-за-етика-во-медиумите-Слободен-печат.pdf

08.10.2020-ЕК-ги-потврди-активностите-на-ЗНМ-и-СЕММ-_-МКД.мк.pdf

05.10.2020-Многу-_бардови_-а-малку-искрен-активизам-за-промени-во-новинарството-_-ИРЛ.pdf

05.10.2020-ЗНМ_-Нема-ниту-еден-решен-случај-за-нападнат-новинар-државата-потфрли-и-во-случајот-со-„27-април-_-МКД.мк.pdf

03.10.2020-ЗНМ-најавува-протестен-марш-доколку-продолжи-игнорантскиот-однос-и-не-се-решаваат-нападите-врз-новинарите.pdf

03.10.2020-ЗНМ-најавува-можен-протест-Државата-се-обидува-да-ја-одбие-тужбата-на-новинарите-за-27-април-fokus.mk_.pdf

03.10.2020-ЗНМ-НАЈАВИ-ПРОТЕСТИ-АКО-НЕМА-КАЗНИ-ЗА-НАПАДИТЕ-ВРЗ-НОВИНАРИ-Сакам-Да-Кажам.pdf

02.10.2020-ЗНМ-бара-од-ОЈО-посебно-одделение-за-решавање-на-напади-кон-новинари-Слободен-печат.pdf

02.10.2020-ЗНМ-бара-од-ОЈО-посебно-одделение-за-решавање-на-напади-кон-новинари-CivilMedia.pdf

01.10.2020-Маричиќ-на-средба-со-ЗНМ_-Нападите-и-заканите-врз-новинарите-да-се-гонат-по-службена-должност-–-Фокус.pdf

01.10.2020-ЗНМ-и-ССНМ-ќе-бидат-вклучени-во-измените-на-Изборен-Кривичен-и-Законот-за-граѓанска-одговорност-за-навреда-и-клевета-_-Meta.mk

30.09.2020-ЗНМ-СО-ОСУДА-ЗА-ПОВТОРНИТЕ-ЗАКАНИ-КОН-НОВИНАРИ-ОД-ТОЗИЈА-ОД-АГЕНЦИЈАТА-ЗА-ФИЛМ-Сакам-Да-Кажам.pdf

30.09.2020-ЗНМ-со-осуда-за-заканите-на-Тозија-кон-новинарката-Сунчица-Уневска-Слободен-печат.pdf

30.09.2020-ЗНМ-пак-ги-осуди-заканите-од-Тозија-кон-новинари-_-МКД.мк.pdf

17.09.2020-ЗНМ_-Истрагата-на-ОЈО-за-изборното-рекламирање-да-е-транспарентна-и-неселективна.pdf

17.09.2020-Да-не-се-остава-впечаток-дека-истрагата-за-изборното-рекламирање-е-само-за-ВМРО-ДПМНЕ-бара-ЗНМ.pdf

10.09.2020-РКЕ-и-ЗНМ-ја-продлабочуваат-соработката-opserver.mk_.pdf

10.09.2020-Регулаторна-и-ЗНМ-потпишаа-меморандум-за-соработка-Слободен-печат.pdf

09.09.2020-ЗНМ-и-ССНМ-го-осудуваат-нападот-врз-новинарската-екипа-на-Ал-Џeзира-Слободен-печат.pdf

04.09.2020-ФФМ-со-нов-протокол-за-поголемо-присуство-на-новинари-на-спортски-натпревари-ММС.pdf

02.09.2020-ЗНМ-со-осуда-за-односот-на-ИДКНА-кон-весникот-„Коха-opserver.mk_.pdf

27.08.2020-ЗНМ-за-претставката-на-новинарката-Василевска_-„МКД.мк-и-„СДК.мк-го-прекршија-Кодексот.pdf

27.08.2020-ЗНМ-за-претставката-на-Василевска_-МКД.мк-и-СДК.мк-го-прекршија-Кодексот-на-ЗНМ.pdf

27.08.2020-ЗНМ-за-претставката-на-Василевска_-МКД.мк-и-СДК.мк-го-прекршија-Кодексот-на-ЗНМ.pdf

19.08.2020-ЗНМ_-Можни-се-и-протести-ако-не-престане-насилството-врз-новинари.pdf

19.08.2020-ЗНМ_-Можни-се-и-протести-ако-не-престане-насилството-врз-новинари.pdf

28.07.2020-ЗНМ_-Директорот-на-АВМУ-непрофесионално-етикетира-медиуми-telma.com_.mk_.pdf

28.07.2020-ЗНМ_-Директорот-на-АВМУ-непрофесионално-етикетира-медиуми-24-Инфо.pdf

24.07.2020-Сулејман-од-ЗНМ_-Бавноста-на-надлежните-органи-како-да-ги-охрабрува-насилниците-да-продолжат-да-се-закануваат-ВИДЕО-Слободен-печа

24.07.2020-ЗНМ_-МВР-и-Обвинителството-итно-да-ги-откријат-и-казнат-напаѓачите-и-заканувачите-врз-новинарите.pdf

24.07.2020-ЗНМ_-Итно-да-се-истражи-нападот-врз-новинарот-Љупчо-Златев.pdf

24.07.2020-ЗНМ-ги-осуди-нападите-врз-Мирослава-Бурнс-и-Љупчо-Златев.pdf

23.07.2020-Секуловски_-Новинарите-и-медиумските-работници-за-време-на-изборниот-циклус-беа-безбедни-CivilMedia.pdf

22.07.2020-ЗНМ_-МВР-ги-казни-полицајците-што-ја-попречуваа-работата-на-колешката-Секуловска.pdf

22.07.2020-ЗНМ_-Kазнети-полицајците-што-ја-попречуваа-работата-на-новинарката-Секуловска-Слободен-печат.pdf

7.07.2020-SafeJournalists_-Ги-осудуваме-смртните-закани-и-сексистичките-навреди-кон-новинарката-Тања-Милевска-_-Meta.mk_.pdf

17.07.2020-SafeJournalists_-Ги-осудуваме-смртните-закани-и-сексистичките-навреди-кон-новинарката-Тања-Милевска-–-Утрински-Весник.pdf

16.07.2020-SafeJournalists_-Ги-осудуваме-смртните-закани-и-сексистичките-навреди-кон-новинарката-Тања-Милевска-_-Вечер-…1963-_-Vecer-M

16.07.2020-SafeJournalists_-Ги-осудуваме-смртните-закани-и-сексистичките-навреди-кон-новинарката-Тања-Милевска-–-МИА.pdf

10.07.2020-ЗНМ-ГИ-ОСУДИ-ГРУБИТЕ-ДИСКВАЛИФИКАЦИИ-ОД-АГЕНЦИЈАТА-ЗА-ФИЛМ-КОН-САКАМДАКАЖАМ.МК-И-НОВИНАРКАТА-МАРИНА-КОСТОВА-Сакам-Да-Кажа

02.07.2020-Скрининг-за-коронавирус-на-новинари-по-барање-на-ЗНМ-–-plusinfo.mk_.pdf

02.07.2020-МЗ-и-ЗНМ_-Бесплатен-скрининг-за-новинари-и-медиумски-работници-за-Ковид-19-_-Press24.pdf

28.05.2020-ЗНМ-ги-осудува-заканите-кон-новинарската-екипа-на-ТВ-Клан.pdf

27.05.2020-Регионална-платформа-_-Полицијата-да-дејствува-веднаш-кога-им-се-закануваат-на-новинарите.pdf

20.05.2020-Сулејман-од-ЗНМ_-Го-осудуваме-говорот-на-омраза-против-колешката-Брнс-Слободен-печат.pdf

20.05.2020-ЗНМ-ССНМ-СЕММ-против-избрзани-решенија-за-финансирање-на-медиумите-–-МИА.pdf

06.05.2020-Новинарските-здруженија-бараат-институционална-реакција-за-заканите-кон-новинарот-Мишко-Иванов.pdf

03.05.2020-Во-Србија-Пет-минути-на-тишина-за-слобода-на-медиумите-–-МИА.pdf

10.03.2020-ЗНМ-до-медиумите_-Без-непотребна-паника-за-коронавирусот.pdf

10.03.2020-ЗНМ_-Апел-до-медиумите-да-избегнуваат-создавање-неоправдана-паника-во-јавноста-за-Ковид-19-Слободен-печат.pdf

10.03.2020-ЗНМ_-Новинарите-да-известуваат-одговорно-и-да-избегнуваат-создавање-неоправдана-паника-во-јавноста-CivilMedia.pdf

10.03.2020-ЗНМ_-Новинарите-да-известуваат-одговорно-и-да-избегнуваат-создавање-неоправдана-паника-во-јавноста.pdf

10.03.2020-ЗНМ_-Новинарите-да-известуваат-одговорно-и-да-избегнуваат-создавање-паника-Нова-Македонија.pdf

06.03.2020-ЗНМ-и-СЕММ_-Регистарот-на-професионални-онлајн-медиуми-достапен-на-www.promedia.mk-24-Инфо.pdf

06.03.2020-ЗНМ-и-СЕММ_-Регистарот-на-професионални-онлајн-медиуми-достапен-на-www.promedia.mk-CivilMedia.pdf

06.03.2020-Регистарот-на-професионални-онлајн-медиуми-достапен-на-www.promedia.mk-–-Фокус.pdf

02.03.2020-ЗНМ-и-Советот-за-етика-во-медиумите-со-осуда-за-заканите-и-навредите-врз-новинарката-Мирослава-Бурнс-1-ва-Скопска-МТМ-

02.03.2020-ЗНМ-и-Советот-за-етика-во-медиумите-со-осуда-за-заканите-и-навредите-врз-новинарката-Мирослава-Бурнс.pdf

02.03.2020-ЗНМ_-Осуда-за-заканите-и-навредите-врз-новинарката-Мирослава-Бурнс-Слободен-печат.pdf

12.02.2020-ЗНМ-и-ДЗР-потпишаа-Меморандум-за-соработка-_-Денар-2.pdf

12.02.2020-ЗНМ-и-ДЗР-ќе-соработуваат-со-цел-унапредување-на-транспарентноста-на-институциите-–-Фокус-1.pdf

30.01.2020-ССНМ-СЕММ-и-ЗНМ-ја-потпишаа-Повелбата-на-Европската-федерација-на-новинари-Слободен-печат.pdf

30.01.2020-ССНМ-СЕММ-и-ЗНМ-ја-потпишаа-Повелбата-на-Европската-федерација-на-новинари-24-Инфо.pdf

30.01.2020-ЗНМ-ССНМ-и-СЕММ-ја-потпишаа-Повелбата-на-Европската-федерација-на-новинари-_-МКД.мк.pdf

29.01.2020-ЗНМ_-Остра-осуда-за-заканите-кон-новинарката-на-ТВ21.pdf

29.01.2020-ЗНМ_-Остра-осуда-за-заканите-кон-новинарката-на-ТВ21-_-MakPress.pdf

27.01.2020-ЗНМ_-Итна-реконструкција-во-МРТВ-а-не-кратење-на-пари-за-јавниот-сервис-ММС.pdf

23.01.2020-Отворен-е-конкурсот-за-годишните-награди-на-ЗНМ-24-Инфо.pdf

23.01.2020-ЗНМ-го-објави-конкурсот-за-награда-за-животно-дело-и-истражувачко-новинарство-_-MakPress.pdf

22.01.2020-ЗНМ_-Да-се-поништи-конкурсот-за-нови-членови-во-Надзорниот-одбор-на-МРТ-–-Фокус.pdf

22.01.2020-Здружението-на-новинари-бара-да-се-поништи-конкурсот-за-нови-членови-на-надзорниот-одбор-на-МРТ-_-MakPress.pdf

15.01.2020-Регионалната-Платформа_-Ги-осудуваме-заканите-и-навредите-врз-новинарките-во-С.-Македонија-CivilMedia.pdf

15.01.2020-Регионалната-Платформа_-Ги-осудуваме-заканите-и-навредите-врз-новинарките-во-С.-Македонија-CivilMedia.pdf

15.01.2020-Регионалната-Платформа-_-Ги-осудуваме-заканите-и-навредите-врз-новинарките-Национална-телевизија.pdf

15.01.2020-Регионалната-платформ-ги-осуди-заканите-и-навредите-врз-новинарките-во-Македонија-Нова-Македонија.pdf

15.01.2020-Регионална-платформа_-Осуда-за-заканите-и-навредите-врз-новинарките-во-Македонија-_-MakPress.pdf

15.01.2020-Регионална-платформа_-Ги-осудуваме-заканите-и-навредите-врз-жените-новинарки-во-Северна-Македонија.pdf

15.01.2020-Новинарските-здруженија-од-регионот-ги-осудија-заканите-и-навредите-врз-новинарките-во-Македонија-–-Media-Observatorium.p

13.01.2020-ССНМ-и-ЗНМ_-Нападите-врз-новинарите-да-бидат-третирани-како-напади-врз-службени-лица-–-Фокус.pdf

13.01.2020-ССНМ-и-ЗНМ_-Институциите-итно-да-реагираат-и-по-заканите-кон-Коровешовска.pdf

13.01.2020-ЗНМ_-Неказнивоста-на-заканите-кон-новинари-ја-доведе-Македонија-на-95-место-по-слобода-на-медиумите-_-MakPress.pdf

13.01.2020-ЗНМ_-Институциите-итно-да-постапат-за-заканите-кон-Јордановска-и-Коровешовска-24-Инфо.pdf

12.02.2020-ЗНМ-и-ДЗР-ќе-соработуваат-со-цел-унапредување-на-транспарентноста-на-институциите-–-Фокус.pdf

12.02.2020-ЗНМ-и-ДЗР-потпишаа-Меморандум-за-соработка-_-Денар

11.01.2021 Да-се-казни-лицето-што-ѝ-се-закани-на-новинарката-Мери-Јордановска.

11.01.2020 ЗНМ ги осудува заканите и навредите упатени кон новинарката Мери Јордановска _ Сител Телевизија

11.01.2020 – ЗНМ БАРА И ПОЛИТИЧКИТЕ ПАРТИИ ДА ГИ ОСУДАТ ЗАКАНИТЕ КОН НОВИНАРКАТА МЕРИ ЈОРДАНОВСКА

01.12.2020 – ЗНМ, ССНМ И СЕММ НА СРЕДБА СО ФИЛИПЧЕ: ИНЦИДЕНТИТЕ ВО ГОБ „8-МИ СЕПТЕМВРИ“ СЕ ИСПИТУВААТ, НЕМА ЗАБРАНА ЗА НОВИНАРИ

02.03.2020 – Средба на претседателот на ЗНМ Младен Чадиковски со Оливер Спасовски