10.10.2022 ЗНМ_ Јавно омаловажување и посакување на смрт на новинари е недозволиво – frontline.mk

10.10.2022 ЗНМ_ Навредите на Фејсбук кон новинарите може да ја загрозат нивната безбедност _ Meta.mk

10.10.2022 ЗНМ Јавно омаловажување и посакување на смрт на новинари е недозволиво Точка

08.10.2022 ЗНМ_ Снимателите и новинарите заедно за кревање на стандардите на професијата _ Сител Телевизија

08.10.2022 Телевизија 24_ ЗНМ_ Снимателите и новинарите заедно за кревање на стандардите на професијата

08.10.2022 ЗНМ_ Снимателите и новинарите заедно за кревање на стандардите на професијата_4news.mk

04.10.2022 ЗНМ и Гете институт Скопје презентираа новинарски содржини од социјален карактер _ MakPress

04.10.2022 ЗНМ и Гете институт Скопје презентираа новинарски содржини од социјален карактер – Фокус

04.10.2022 ЗНМ и Гете-институтот презентираа новинарски содржини од социјален карактер – 360 степени

04.10.2022 ЗНМ_ ОЈО Скопје назначи јавен обвинител за контакт за предмети поврзани со безбедноста на новинарите – Слободен печат

04.10.2022 ЗНМ_ ОЈО Скопје назначи јавен обвинител за контакт за предмети поврзани со безбедноста на новинарите – OhridNews

04.10.2022 ЗНМ_ ОЈО Скопје назначи јавен обвинител за контакт за предмети поврзани со безбедноста на новинарите_makfax

04.10.2022 Промоција на медиумски стории избрани по распишаниот јавен повик на ЗНМ и Гете институт » opserver.mk

04.10.2022 Промоција на медиумски стории избрани по распишаниот јавен повик на ЗНМ и Гете институт – Бизнис Вести

30.09.2022 Анализа_ Правосудството не придонесува за заштита на слободата на медиумите – Либертас

30.09.2022 Анализа_ Правосудството не придонесува за заштита на слободата на медиумите – Фокус

25.09.2022 Заедничка иницијатива на ЗНМ, ИРЕКС и МРТВ за кревање на стандардите во јавниот сервис _ Вечер …1963 _ Vecer MK

25.09.2022_Заедничка иницијатива на ЗНМ, ИРЕКС и МРТВ за кревање на стандардите во јавниот сервис _ Бриф

25.09.2022 Заедничка иницијатива на ЗНМ, ИРЕКС и МРТВ за кревање на стандардите во јавниот сервис – 24 Инфо

19.09.2022 Одржана првата работилница на секцијата на спортски новинари при ЗНМ _ Gol.mk.

18.09.2022 Прва работилница на секцијата на спортски новинари при ЗНМ во Охрид _ МКД.мк

17.09.2022 Прва работилница на секцијата на спортски новинари при ЗНМ во Охрид – Независен Весник

17.09.2022 Прва работилница на секцијата на спортски новинари при ЗНМ во Охрид – Екипа

15.09.2022 ЗНМ ја поздрави одлуката на маркетинг агенцијата да го прекине договорот со Град Скопје_радио МОФ

15.09.2022 ЗНМ ја поздрави одлуката на Елемент ПР да го прекине договорот со Град Скопје _ Meta.mk

15.09.2022 ЗНМ ја поздравува одлуката на Елемент ПР за прекинување на договорот со град Скопје – 24 Инфо

15.09.2022 Елемент ПР побара спогодбено прекинување на договорот со Град Скопје _ NetPress

15.09. 2022 ЗНМ ја брифираше високата претставничка на ОБСЕ за состојбата на новинарите во Македонија – Либертас

15.09.2022 ЗНМ ја брифираше високата претставничка на ОБСЕ за состојбата на новинарите во Македонија – Фокус

12.09.2022 По ЗНМ и АВМУ вели дека со тендерот на Данела Арсовска за рекламирање се прекршува Закон _ MakPress

12.09.2022 По ЗНМ и АВМУ вели дека со тендерот на Данела Арсовска за рекламирање се прекршува Закон _ MakPress

10.09.2022 РЕКЛАМИРАЊЕ СО ЈАВНИ ПАРИ Е ЗАБРАНЕТО, ГРАД СКОПЈЕ ГО КРШИ ЗАКОНОТ, ВЕЛИ ЗНМ – Сакам Да Кажам

10.09.2022 ЗНМ го предупреди Град Скопје_ Саморекламирањето со јавни пари е забрането _ МКД.мк

10.09.2022 ЗНМ реагира на постапката на град Скопје_ рекламирање со јавни пари е забрането – Локално

15.08.2022 _ЗНМ_ Осуда за заканите и навредите кон новинарката Илинка Иљоска од Мета _ Бриф

15.08.2022 ЌЕ ВИДИШ ШТО ЌЕ ТИ СЕ СЛУЧИ КОГА ЌЕ ГО ШЕТАШ КУЧЕТО! Дрски закани oд службени лица на Комунална хигиена кон новинарка на „Мета“ – plusinfo.mk

15.08.2022 ЗНМ_ „Ми рекоа дека ќе видам што ќе ми се случи следниот пат кога ќе го шетам кучето“ – новинарката Илинка Иљоска вербално нападната_tv21

11.08.2022 ЗНМ_ Одговорност за полициските службеници кои ја злоупотребиле положбата за да ја вознемируваат новинарката Вики Клинчарова_Denar.mk

11.08.2022 ЗНМ побара одговорност за вознемирувањето на новинарката Клинчарова од „Фокус“ која била посетена и предупредена од полицајци _ NetPress

11.08.2022 ЗНМ_ Одговорност за полициските службеници кои ја злоупотребиле положбата за да ја вознемируваат новинарката Вики Клинчарова _ Press24

08.08.2022 ЗНМ Малтретирани новинари од страна на службеници во Комунална хигиена – МВР итно да реагира – Точка

08.08.2022 Реакција на ЗНМ за инцидентот во Комунална хигиена – TV21

04.08.2022 ЗНМ побара одговорност за спречувањето на ТВ Алфа да известува од Мечкин Камен – Независен Весник

04.08.2022 ЗНМ_ Одговорност за спречувањето на ТВ Алфа да известува од Мечкин Камен » opserver.mk

04.08.2022 ЗНМ реагира за спречувањето на Алфа да известува од Мечкин Камен – Република

04.08.2022 ЗНМ бара реакција од Општина Сарај_ Екипа на „Алсат“ вчера била спречена да ја врши својата работа -360 степени

04.08.2022 „Главниот“ во село Свирале забранил на новинарска екипа на Алсат да си ја врши својата работа – ЗНМ бара реакција – Скопје24

04.08.2022 ЗНМ_ Екипа на Алсат спречена да ја врши својата работа – Алсат ТВ

29.07.2022 За да се казнува за цензура, таа треба да се дефинира и препознае _ Северна Македонија _ DW _ 29.07.2022

27.07.2022 Цензурата ќе се казнува со затвор, но потребна е и дефиниција за цензура – Радио Слободна Европа

20.07.2022 ЗНМ и СЕЕМ_ Го осудуваме грубиот однос на Апасиев, кој ги нарече новинарите „проститутки“ _ Press24

20.07.2022 ЗНМ и СЕММ го осудија дискриминаторскиот говор на Апасиев кон новинарите _ МКД.мк

20.07.2022 ЗНМ и СЕММ_ Стигматизирачки и омаловажувачки пристап на Апасиев кон новинарите – frontline.mk

16.07.2022 Летен камп за млади новинари_ Дигитализацијата на медиумите носи нови предизвици за младите новинари – Иновативност

16.07.2022 Летен камп за млади новинари_ Дигитализацијата на медиумите носи нови предизвици за младите новинари _ Meta.mk

16.07.2022 Камп за млади новинари_ Дигитализацијата и професионалното известување како предизвик за младите новинари

13.07.2022 ЗНМ_ Не смее да се повтори грешката со платените кампањи во приватни медиуми _ MakPress

13.07.2022 ДРЖАВНИТЕ ПАРИ НЕ СМЕАТ ДА СЕ ВРАТАТ ВО ПРИВАТНИТЕ МЕДИУМИ Реакција од ЗНМ на предложените законски измени – plusinfo.mk

13.07.2022 ЗНМ_ Не смее да се повтори грешката со платените кампањи во приватни медиуми – Локално

08.07.2022 ЗНМ бара итна реакција за смртната закана упатена кон новинарот Фуркан Салиу – Фактор.мк

08.07.2022 ЗНМ бара итна реакција за смртната закана упатена кон новинарот Фуркан Салиу – Нова Македонија

08.07.2022 ЗНМ очекува итна реакција на надлежните органи за смртната закана кон новинарот Салиу _ МКД.мк

06.07.2022 ЗНМ_ Скршена камера – безбедноста на новинарите и снимателите мора да биде гарантирана за време на протестите – Бизнис Вести

06.07. 2022 ЗНМ_ Скршена камера – безбедноста на новинарите и снимателите мора да биде гарантирана за време на протестите – CivilMedia

06.07.2022 ЗНМ_ Скршена камера – безбедноста на новинарите и снимателите мора да биде гарантирана за време на протестите – Република

03.06.2022 ЗНМ_ Осуда за заканите кон новинарката на ИРЛ » opserver.mk

03.06.2022 ЗНМ_ Осуда за заканите кон новинарката на ИРЛ – frontline.mk

03.06.2022 ЗНМ со осуда за заканите кон новинарката на ИРЛ _ NetPress

03.06.2022 Раководител на Секторот за урбанизам во Маврово Ростуше со закани кон новинарка _ Press24

29.05.2022 Здруженијата на новинари на Македонија и Косово со заедничка иницијатива за соработка

29.05.2022 Здруженијата на новинари на Македонија и Косово со заедничка иницијатива за соработка – Локално

29.05.2022 Здруженијата на новинари на Македонија и Косово со заедничка иницијатива за соработка _ MakPress

27.05.2022 ЗНМ и ССНМ бараат посебно одделение во ОЈО за заштита на новинарите – Нова Македонија

27.05.2022 Медиумските организации бараат посебно одделение во Обвинителство за заштита на новинарите – радио МОФ

27.05.2022 Новинарските организации бараат посебно одделение во Обвинителството за заштита на новинарите – Makfax

27.05.2022 За заштита на новинарите ЗНМ и ССНМ бараат посебно одделение во ОЈО _ МКД.мк

25.05.2022 УРЕДНИЧКАТА НА ТЕЛМА ВО ПОЛИЦИЈА Телевизијата тврди дека ја повикале на распит заради вест која не ја објавиле – plusinfo.mk

25.05.2022 Полицијата повика уредничка на Телма на разговор за текст што не го објавила, ЗНМ и ССНМ реагираат – Слободен печат

25.05.2022 ССНМ и ЗНМ за случајот со полициско повикување на уредничка на Телма_ Повикување новинари во истраги може да води кон цензура и самоцензура – telma.com.mk

25.05.2022 ЗНМ и ССНМ_ На овој начин се цензурира работата на новинарите – Фокус

25.05.2022 ССНМ и ЗНМ_ „Несмасна“ пракса на истражните органи во случаи со новинари – 24 Вести

25.05.2022 ССНМ и ЗНМ_ „Несмасна“ пракса на истражните органи во случаи со новинари  – Kurir.mk

25.05.2022 ССНМ и ЗНМ со реакција за постапувањето на истражните органи во случаи со новинари _ Meta.mk

25.05.2022 Чадиковски е против „новинарски туризам“ на државна сметка – Република

25.05.2022 МЕДИУМИТЕ САМИ ДА РЕШАВААТ ШТО ЌЕ СЛЕДАТ Чадиковски е против „новинарски туризам“ на државна сметка – plusinfo.mk

23.05.2022 ЗНМ, СЕММ, ССНM_ Владата со народни пари фаворизира одредени медиуми _ NetPress

23.05.2022 Новинарските здруженија реагираат_ Од Влада нема објаснување според кои критериуми е направена селекцијата кои медиуми ќе известуваат од Рим – 360 Степени

23.05.2022 ЗНМ, СЕММ, ССНM_ Владата со народни пари фаворизира одредени медиуми – Kurir.mk

17.05.2022 ВИДЕО _ ЗНМ и ССНМ_ Пријавата од раководителката против новинарката Делевска е лажна пријава и обид за замолчување и заплашување – Слободен печат

17.05.2022 ЗНМ и ССНМ_ Пријавата од раководителката против новинарката Делевска е лажна пријава и обид за замолчување и заплашување _ NetPress

16.05.2022 МВР ќе го испитува случајот со новинарката Делевска, за ЗНМ и за Хелсиншкиот комитет овој случај е напад на слободата на говорот _ МКД.мк

16.05.2022 МВР да спроведе итна внатрешна истрага за случајот со новинарката Делевска, велат од ЗНМ – еМагазин

10.05.2022 ЗНМ_ Слободата на медиумите и безбедноста на новинарите – три чекори напред, два назад _ skopjeinfo.mk

10.05.2022 ЗНМ претстави годишен извештај за слободата на медиумите_ „Три чекори напред, два назад“

10.05.2022 БАВНИ И НЕЕФИКАСНИ ИСТРАГИ ЗА НАПАДИТЕ ВРЗ НОВИНАРИТЕ Извештај на ЗНМ за состојбата во медиумите – plusinfo.mk

07.05.2022 ЗНМ бара начин за поголема застапеност на регионалните здруженија и помош на локалните медиуми – OhridNews

07.05.2022 Годишно неизборно собрание на ЗНМ_ Малите чекори водат кон остварување на целите и подобрување на условите за работа во медиумите – Радио Лидер

07.05.2022 Годишно неизборно собрание на ЗНМ_ 2021 беше уште една година на предизвици за новинарството _ Кајгана

03.05.2022 Битката за квалитетно новинарство и медиумска слобода не е завршена, порачуваат новинарските здруженија » KumanovoNews

03.05.2022 Пендаровски_ Да се постапува неселективно и навремено кога се загрозува безбедноста на новинарите – Нова Македонија

03.05.2022 Пендаровски Да се постапува неселективно и навремено кога се загрозува безбедноста на новинарите Точка

03.05.2022 Слобода на медиумите_ Повеќе од порано, ама не доволно _ Северна Македонија _ DW

26.04.2022 ЗНМ и МААА потпишаа Меморандум за соработка и ги презентираа американските програми за развој и размена – 24 Инфо

16.04.2022 Новинари и адвокати разменија искуства на тема SLAPP тужби – Независен Весник

14.04.2022 Одржана работна средба на секција на млади новинари при ЗНМ – frontline.mk

14.04.2022 Одржана работна средба на секција на млади новинари при ЗНМ – ТВ24

14.04.2022 ЗНМ_ Извештајот на Стејт Департментот ги потврдува наодите за прекршувања на правата на новинарите – Радио Моф

14.04.2022 ЗНМ_ Извештајот на Стејт Департментот со посебен фокус на безбедноста на новинарите _ MakPress

12.04.2022 ЗНМ на средба со ОБСЕ_ Да прекинат личните оцрнувања и заканите кон новинарите на Фокус – Либертас

08.04.2022 ЗНМ, ССНМ, МИМ и СЕММ_ се против легализирање на медиумската корупција преку враќање на кампањите во медиумите – Денар.мк

08.04.2022 Новинарските и медиумски организации против најавите за рекламирање со јавни средства во приватни медиуми – Макфакс

08.04.2022 ЗНМ, ССНМ, МИМ и СЕММ_ Еснафските новинарски и медиумски организации се против легализирање на медиумската корупција преку враќање на кампањите во медиумите – 24 Инфо

06.04.2022 ЗНM_ Судот во Стразбур пресуди во корист на „Фокус“ во случајот против Сашо Мијалков

30.03.2022 ЗНМ_ Отфрлена тужбата на Левица кон новинари _ МКД.мк

30.03.2022 ЗНМ_ Уште една отфрлена тужба на Левица кон новинари – Локално

30.03.2022 ЗНМ_ Уште една отфрлена тужба на Левица кон новинари – Република

28.03.2022 Дебата на СЕММ и ЗНМ_ Саморегулација и мерки за унапредување на професионализмот во медиумите – CivilMedia

28.03.2022 Дебата на СЕММ и ЗНМ_ Саморегулација и мерки за унапредување на професионализмот во медиумите » opserver.mk

28.03.2022 Дебата на СЕММ и ЗНМ_ Саморегулација и мерки за унапредување на професионализмот во медиумите – OhridNews

16.03.2022 МВР на заеднички семинар со ЗНМ_ Ќе продолжи зголемувањето на соработката со новинарите _ Вечер …1963 _ Vecer MK

16.03.2022 МВР и ЗНМ на заеднички семинар_ Ќе продолжи зголемувањето на соработката со новинарите – Слободен печат

16.03.2022 ЗНМ и МВР на семинар за подобрување на соработката со МВР за поголема отчетност и транспарентност – frontline.mk

16.03.2022 ЗНМ_ Претставка до Комората за приватно обезбедување за попречување на работата на медиумски екипи

16.02.2022 ЗНМ и ОБСЕ со кампања за промоција на етичките и професионалните стандарди во медиумите – CivilMedia

16.02.2022 Кампања на ЗНМ и ОБСЕ за промоција на етичките и професионалните стандарди во медиумите _ Вечер …1963 _ Vecer MK

16.02.2022 Кампања на ЗНМ и ОБСЕ за промоција на етичките и професионалните стандарди во медиумите – МИА

11.02.2022_ЗНМ и ССНМ_ Владините прес-служби не смеат да имаат предност пред медиумските екипи_TV21

11.02.2022 ЗНМ и ССНМ_ Владините прес-служби не смеат да имаат предност пред медиумските екипи – 24 Инфо

07.02.2022 АВМУ_ Повикувањето на одговорност за „негативно мислење“ може да доведе до медиумска самоцензура _ Meta.mk

06.02.2022 ЗНМ_ Дефиницијата за навреда не смее да содржи „негативно мислење“ – еМагазин

06.02.2022 ЗНМ_ Дефиницијата за навреда не смее да содржи ,,негативно мислење” – telma.com.mk

25.01.2022 Јавен конкурс за годишни награди на ЗНМ _ MakPress

25.01.2022 Објавен конкурсот за новинарски награди на ЗНМ _ Вечер …1963 _ Vecer MK

25.01.2022  Објавен конкурсот за новинарски награди на ЗНМ » opserver.mk

25.01.2022 Вистиномер_ Националните медиуми не покриваат две третини од граѓаните со дописници од нивните места на живеење _ Meta.mk

24.01.2022 ССНМ и ЗНМ_ Укинувањето на спортската редакција е уште еден притисок врз новинарите во ТВ Алфа – CivilMedia

24.01.2022 ССНМ и ЗНМ_ Укинувањето на спортската редакција е уште еден притисок врз новинарите во ТВ Алфа – Локално

24.01.2022 ССНМ и ЗНМ_ Укинувањето на спортската редакција е уште еден притисок врз новинарите во ТВ Алфа – НОВА ТВ

22.01.2022 – Новинарите недоволно заштитени при известување од кризни подрачја -МИА

18.01.2022 ВИДЕО _ Секуловски од ЗНМ_ Новинарите добија кривичен спор против сајбер насилник – Слободен печат

18.01.2022 ЗНМ бара Владата да ги почитува КОВИД-протоколите за медиумско покривање настани во затворен простор » opserver.mk

18.01.2022 ЗНМ бара Владата да ги почитува протоколите за ковид при прес-конференции – Независен Весник

18.01.2022 Снимателите како сардини на прес-конференцијата на Ковачевски, ЗНМ бара Владата да ги почитува ковид-протоколите _ МКД.мк

13. 01. 2022 ЗНМ и ССНМ со барање до МРТВ_ Да се реши работниот статус со дописниците – Радио МОФ