24.12. 2021 Потпишан меморандум за соработка помеѓу ЗНМ и МЕДИУМ – Медиум

23.12.2021 Меморандум за соработка меѓу ЗНМ и Лекарската комора – Радио Лидер

23.12.2021 Потпишан договор за соработка меѓу ЗНМ и Лекарската комора – telma.com.mk

23.12.2021 ЗНМ и Лекарска комора ќе организираат заеднички настани заради поголема и подобра здравствена едукација – ММС

16.12.2021 ИРЛ, Радио МОФ и Види Вака наградени за новинарски стории на тема поврзани со загадувањето на воздухот-Фактор

16.12.2021 ИРЛ, Радио МОФ и Види Вака наградени за новинарски стории на тема поврзани со загадувањето на воздухот – еМагазин

16.12.2021 ИРЛ, РАДИО МОФ И ВИДИ ВАКА НАГРАДЕНИ ВО ИЗБОРОТ НА ЗНМ ЗА НАЈДОБРИ СТОРИИ ПОВРЗАНИ СО ЗАГАДУВАЊЕТО НА ВОЗДУХОТ – Сакам Да Кажам

15.12.2021 ЗНМ формираше секција на млади новинари _ МКД.мк

15.12.2021 Формирана е секција на млади новинари при ЗНМ – 24 Инфо

15.12.2021 Формирана Секција на млади новинари при ЗНМ _ Вечер …1963 _ Vecer MK

11.12.2021 ЗНМ_ Одбиена тужбата за клевета поднесена од Горјан Тозија против портали и новинари _ MakPress

11.12.2021 ЗНМ_Судот на одби тужбата за клевета на Горан Тозија против МКД.мк и новинарот Дамовски – 24 Инфо

11.12.2021 ЗНМ_ Судот ја одби тужбата на Горјан Тозија против МКД.мк како неоснована _ МКД.мк

10.12.2021 ЗНМ бара итно расветлување на инцидентот на Медицински факултет-радио Моф

10.12.2021 ЗНМ бара итно расветлување на инцидентот на Медицински факултет – Република

10.12.2021 ЗНМ_ Итно да се расветли инцидентот на „јавната“ расправа на Медицинскиот факултет – Слободен печат

10.12. 2021 ЗНМ_ Oбвинителството да ја отфрли кривичната пријава против Момировски и Милосављевиќ _ NetPress

10.12.2021 ЗНМ_ OJO да ја отфрли кривичната пријава кон Момировски и Милосављевиќ – Kurir.mk

04.12.2021 Регионален настан на ЗНМ_ ,,Унапредување на сработката помеѓу снимателите и новинарите” – CivilMedia

04.12.2021 Потребна е тимска работа и почитување на стандардите за добар медиумски производ – OhridNews

04.12.2021 ЗНМ_ ,,Унапредување на соработката помеѓу снимателите и новинарите” – ТЕРА

26.11.2021 Чадиковски до пратениците од Балканот_ Не ги ограничувајте медиумите, ќе ја изгубите вашата слобода-faktor.mk

26.11.2021 Чадиковски до пратениците од Балканот_ Не ги ограничувајте медиумите, ќе ја изгубите вашата слобода – 24 Инфо

26.11.2021 Потпишана декларација за унапредување на дијалогот меѓу парламентите и новинарските здруженија од Западен Балкан – CivilMedia

26.11.2021 ЗНМ потпиша декларација со парламентите од регионот за унапредување на дијалогот-24vesti

22.11.2021 ВИДЕО _ Секуловски_ Ако нема безбедност на новинарите не може да очекуваме квалитетни информации во јавниот простор – Слободен печат

18.11.2021 Објавен Индексот за безбедноста на новинарите на Западен Балкан – Извештај Република Северна Македонија 2020-denar.mk

18.11.2021 ЗНМ_ Објавен Индексот за безбедноста на новинарите на Западен Балкан – Извештај Република Македонија 2020 _ MakPress

15.11.2021 Повик на ЗНМ за доделување на награда за новинарски текст_видео на тема справување со загадувањето на воздухот _ MakPress

15.11.2021 Повик за награда за новинарски текст_видео на тема за справување со загадувањето на воздухот » opserver.mk

10.11.2021 Напад врз новинар да се третира како напад врз службено лице, рече Чадиковски, апелирајќи да се донесе ваквиот закон-mk.voanews.com

07.11.2021 Во 2020 година Македонија бележи трипати поголем број сериозни напади врз новинари _ NetPress

07.11.2021 Во 2020 година Македонија бележи трипати поголем број сериозни напади врз новинари – Република

05.11.2021 ЗНМ и ССНМ го осудија омаловажувачкиот однос на Јакимовски кон новинарите – Независен Весник

05.11.2021 ЗНМ и ССНМ_ Осуда за омаловажувачкиот и непримерен однос на Јакимовски кон новинарите – 24 Инфо

05.11.2021 ЗНМ и ССНМ го осуди омаловажувачкиот однос на Стевчо Јакимовски кон новинарите _ МКД.мк

02.11.2021 Работна средба на претседателката на Уставниот суд со ЗНМ _ MakPress

02.11.2021 Работна средба на претседателката на Уставниот суд со ЗНМ » opserver.mk

02.11.2021 ССНМ и ЗНМ побараа брзо усвојување на измените со кои напад врз новинарите станува напад врз службено лице – telma.com.mk

02.11.2021 ЗНМ И ССНМ_ Селективната правда за 27ми април е неправда за граѓаните и новинарите – frontline.mk

02.11.2021 ЗНМ И ССНМ_ Селективната правда за 27ми април е неправда за граѓаните и новинарите-ТВ 21

30.10.2021 ЗНМ_ Безбедноста на новинарите ќе се зајакне со измени во Кривичниот законик – OhridNews

25.10.2021-НОВИНАРИТЕ-СЕ-ЗАПЛАШУВАНИ-И-ИЗЛОЖЕНИ-НА-САМОЦЕНЗУРА-Извештајот-на-ЕК-ја-нотира-неодржливоста-на-медиумите.plusinfo.pdf

25.10.2021-ЗНМ-ЕК-нотира-дека-новинарите-се-напаѓани-и-изложени-на-самоцензура-а-медиумите-финансиски-неодржливи.radiomof.mk.pdf

23.10.2021-SafeJournalists-Осуда-за-попречување-на-работата-на-новинарите-за-време-на-изборите-–-институциите-мора-да-реагираат.meta.pdf

23.10.2021-SafeJournalists-Јавна-осуда-за-попречување-на-работата-на-новинарите-за-време-на-изборите-во-С-Македонија-институциите-мора-да-реагираат.lokalno.mk.pdf

22.10.2021-ЗНМ-упати-преставки-до-ДИК-и-до-МВР.Telma.pdf

22.10.2021-ЗНМ-Не-може-во-кампања-да-се-напаѓаат-и-навредуваат-новинарите-а-потоа-да-биде-демократија.mkd.mk.pdf

22.10.2021-ЗНМ-БАРАМЕ-ИТНА-РЕАКЦИЈА-НА-МВР-И-ОБВИНИТЕЛСТВОТО-ЗА-НАПАДИТЕ-НА-НОВИНАРИ-1.24mk.pdf

21.10.2021-Средба-ЗНМ-и-Лекарска-комора_-Да-се-унапреди-комуникацијата-меѓу-новинарите-и-лекарите-Независен-Весник.pdf

21.10.2021-Средба-ЗНМ-и-Лекарска-комора-Да-се-унапреди-комуникацијата-меѓу-новинарите-и-лекарите-Opserver.pdf

20.10.2021-ЗНМ-поднесе-претставки-до-ДИК-и-МВР-за-попречување-на-работата-на-новинарката-Ферикан-Арифи.makpress.mk.pdf

20.10.2021-Претставки-до-ДИК-и-МВР-за-попречување-на-работата-на-новинарката-Ферикан-Арифи.mk.tv21.tv.pdf

19.10.2021-ЗНМ-со-осуда-за-понижувачкиот-однос-на-кандидатот-Лимани-кон-новинарката-Садику-од-ТВ21.republika.mk.pdf

19.10.2021-ЗНМ-го-осуди-понижувачкиот-однос-на-кандидатот-Фатмир-Лимани-кон-новинарката-Салие-Садику-mkd.mk.pdf

19.10.2021-ЗНМ-ГО-ОСУДИ-НАПАДОТ-НА-НОВИНАРКАТА-САДИКУ-ОД-НЕЗАВИСНИОТ-КАНДИДАТ-ВО-КИЧЕВО-ФАТМИР-ЛИМАНИ-ПОДДРЖАН-ОД-100-ТИНА-ДРУГИ-МАЖИ-SDK.pdf

04.05.2021-Министерството-за-економија-да-ги-поништи-тендерите-за-медиумска-кампања-бараат-ЗНМ-ССНМ-МИМ-и-СЕММ-–-Фокус.pdf

03.05.2021-ЗНМ_-Важноста-на-независното-и-професионалното-новинарство-стана-поважна-од-кога-било.pdf

03.05.2021-ЗНМ_-Важноста-на-независното-и-професионално-новинарство-стана-поголема-од-кога-било-_-МКД.мк.pdf

20.04.2021-РЕПОРТЕРИ-БЕЗ-ГРАНИЦИ_-Културата-на-неказнивост-и-понатаму-опстојува-_-Академик.pdf

20.04.2021-РЕПОРТЕРИ-БЕЗ-ГРАНИЦИ_-Културата-на-неказнивост-и-понатаму-опстојува-_-Денар.pdf

16.04.2021-ЕФН-го-поддржа-ЗНМ_-Да-се-преиспита-одлуката-на-судот-за-27-април-Слободен-печат.pdf

16.04.2021-ЕФН-го-поддржа-ЗНМ_-Да-се-преиспита-одлуката-на-судот-за-27-ми-април.pdf

16.04.2021-ЕФН-го-поддржа-ЗНМ_-Да-се-преиспита-одлуката-на-судот-за-новинарот-Горан-Трпеноски-_-МКД.мк.pdf

16.04.2021-Регистарот-на-професионални-онлајн-медиуми-на-агрегаторот-Тајм-Слободен-печат.pdf

14.04.2021-ЗНМ_-Уште-една-срамна-пресуда-за-новинарите-за-настаните-од-„27ми-април.pdf

14.04.2021-ЗНМ_-Уште-една-срамна-пресуда-за-новинарите-за-настаните-од-„27ми-април-Слободен-печат.pdf

31.03.2021-Извештај-на-Стејт-Департментот_-Одговорот-од-страна-на-властите-за-заштита-на-новинарите-е-бавен-и-неефикасен.pdf

22.03.2021-ЗНМ_-Бараме-брза-реакција-на-МВР-и-ЈО-за-ескплицитните-закани-по-животот-на-новинарите.pdf

22.03.2021-Бараме-брза-реакција-на-МВР-и-ЈО-за-ескплицитните-закани-по-животот-на-новинарите-–-Либертас.pdf

19.03.2021-ЗНМ-и-СЕММ-со-порака-до-медиумите_-потребна-е-поголема-одговорност-при-објава-на-сатирични-содржини-_-МКД.мк.pdf

05.03.2021-ССНМ-и-ЗНМ-со-целосна-поддршка-на-својата-членка-Арбнора-Мемети-–-Либертас.pdf

05.03.2021-ССНМ-и-ЗНМ-со-целосна-поддршка-на-својата-членка-Арбнора-Мемети.pdf

26.02.2021-ЗНМ-со-остра-осуда-за-нападот-врз-новинарската-екипа-на-МИА.pdf

23.02.2021-Јавните-кампањи-во-медиумите-треба-да-се-бесплатни-порачуваат-македонските-новинарски-здруженија.pdf

23.02.2021-Јавните-кампањи-преку-медиумите-треба-да-се-бесплатни-_-МКД.мк.pdf

13.02.2021-ЗНМ-бара-Општина-Аеродром-да-го-повлече-конкурсот-за-награди-за-новинари-–-Фокус.pdf

27.01.2021-ЗНМ-ССНМ-МИМ-и-СЕММ_-Изборот-на-органите-во-МРТ-и-АВМУ-со-просто-мнозинство-е-ризичен.pdf

27.01.2021-ЗНМ-ССНМ-МИМ-и-СЕММ_-Изборот-на-органите-во-МРТ-и-АВМУ-со-просто-мнозинство-е-ризичен-Слободен-печат.pdf

01.12.2020 – ЗНМ, ССНМ И СЕММ НА СРЕДБА СО ФИЛИПЧЕ: ИНЦИДЕНТИТЕ ВО ГОБ „8-МИ СЕПТЕМВРИ“ СЕ ИСПИТУВААТ, НЕМА ЗАБРАНА ЗА НОВИНАРИ