Здружение на новинарите на Mакедонија
Членка на Mеѓународната федерација на новинари IFJ
Основано 1946

Одговор на претставка поднесена од Деница Бојаровска

ZNM
Wednesday 29 May, 2019Wednesday 29 May, 2019/ Wednesday 29 May, 2019

Советот на честа при Здружението на новинарите на Македонија ја разгледа претставката која беше доставена од Деница Бојаровска за насловната страна на дневниот весник „Слободен печат“. Претставката се однесуваше на тоа дека на насловната страна на весникот и во текстот е користен говор на омраза, навреда и дискриминациски говор кон скитниците.

Оваа претставка беше разгледана и Советот на честа одлучи дека посочените слики се преземени од социјалните мрежи, а со тоа не е прекршен ниту еден член од новинарскиот кодекс. Децата на јавните личности се исто така дел од јавниот живот, а тоа особено важи кога се работи за полнолетни личности. Инаку, новинарскиот кодекс забранува каква било злоупотреба на деца во какви било цели, што не е случај во овој напис.  Понатаму, самиот текст сугерира дека во јавниот дискурс и на социјалните мрежи не треба да се навредува посочената личност на база на неговиот изглед.

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwittergoogle_pluslinkedin