Здружение на новинарите на Mакедонија
Членка на Mеѓународната федерација на новинари IFJ
Основано 1946

Одговор на Претставка добиена од Демократската унија за интеграција за изјави на новинарот и претседател на ЗНМ – Насер Селмани

ZNM
Tuesday 24 April, 2018Tuesday 24 April, 2018/ Tuesday 24 April, 2018

Советот на честа на Здружението на новинари на Македонија, на седница одржана на 17.04,2018 година, ја разгледа Вашата претставка во врска со неетичко постапување на новинарот Насер Селмани.

По проверката на фактите, Советот утврди дека објавените текстови не се новинарски труд на Селмани, туку се лични ставови објавени на неговиот личен Фејсбук профил.

Автор на овие текстови не е новинарот Селмани, туку новинарите што ги пренесуваат неговите ставови, кои најчесто од нејасни причини се погрешно интерпретирани.

Оттаму сметаме дека Советот на честа не може да навлегува во содржината на посочените текстови, кои не се пишувани од Селмани.

Според Статутот на ЗНМ, Советот на честа ги оценува авторските дела на новинари објавени во медиумите.

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwittergoogle_pluslinkedin