Здружение на новинарите на Mакедонија
Членка на Mеѓународната федерација на новинари IFJ
Основано 1946

Институциите да испитаат зошто новинарите во „Канал Визија“ не земаат плата

ZNM
Friday 10 May, 2019Friday 10 May, 2019/ Friday 10 May, 2019

Здружението на новинарите на Македонија – Регионален центар Битола, дава поддршка на колегите од телевизијата „Канал Визија“ од Прилеп кои денес на прес конференција информираа дека не им се исплатени десет плати и придонеси за вработените новинари и медиумски работници, како и хонорари за соработниците за истиот период.

Го повикуваме менаџментот на телевизијата „Канал Визија“ строго да се почитува Законот за работни односи бидејќи финансиската независност на новинарите е клучна за професионално и независно вршење на новинарската дејност.

Исто така, го повикуваме Државниот инспекторат за труд при Министерството за труд и социјална политика како и Управата за јавни приходи,како  и останатите институции да се заинтересираат за случајот зошто со месеци не биле исплаќани платите и да бидат преземени соодветни мерки со цел негово решавање.

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterlinkedin