Здружение на новинарите на Mакедонија
Членка на Mеѓународната федерација на новинари IFJ
Основано 1946

Доделени сертификати за завршена обука за истражувачко новинарство

ZNM
Monday 5 November, 2018Monday 5 November, 2018/ Monday 5 November, 2018

Здружението на новинарите на Македонија во соработка со Американската амбасада во Македонија доделија сертификати за успешно завршена обука за истражувачко новинарство, која беше наменета за младите новинари од Македонија. Тема на обуката, која траеше девет месеци беше: „Унапредување на техники за истражување и креативно презентирање“.

Предавачи на обуките беа искусните новинари Зоран Димитровски и Зоран Ричлиев, а младите новинари имаа можност да ги слушнат искуствата и советите на гостите на обуките, кои најчесто беа долгогодишни новинари со богато искуство во истражувачкото новинарство.

Претседателот на ЗНМ, Насер Селмани, и се заблагодари на Американската амбасада која секогаш давала поддршка на ЗНМ во борбата за слобода на говорот и медиумите. Тој истакна дека овој вид на обуки се од огромна важност за младите новинари и истражувачи. Според Селмани, во новинарството многу е важно да знаете да дојдете до веста. „Најчесто за да дојдете до значајните вести треба длабоко да истражите и да анализирате многу податоци. Овие обуки токму тоа го имаа за цел. Да научите да ја препознаете веста, а потоа да ја пласирате на начин кој ќе биде разбирлив за целата јавност“, рече тој.

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwitterlinkedin