Здружение на новинарите на Mакедонија
Членка на Mеѓународната федерација на новинари IFJ
Основано 1946

ЗНМ се сретна со германскиот амбасадор

состанок со Томас Герберих
ZNM
петок 20 октомври, 2017петок 20 октомври, 2017/ петок 20 октомври, 2017

Претставници на Здружението на новинарите на Македонија вчера во ЗНМ се сретнаа со новиот германски амбасадор во Македонија, г-дин Томас Герберих.

На средбата се разговараше за актуелната состојба со слободата на медиумите, за активностите на ЗНМ за заштита и промоција на слободата на говорот, како и за продолжување на добрата соработка меѓу ЗНМ и германската Амбасада.

Претседателот на ЗНМ Насер Селмани, се заблагодари на амбасадорот Герберих за поддршката што германската амбасада ја даваше на ЗНМ во најтешкиот период, а се осврна и на безбедноста на новинарите и реформата на јавниот сервис и претстојните измени на медиумското законодавство.

Германскиот амбасадор изрази поддршка за работата ЗНМ и вети дека ќе се заложи кај македонската влада да се подобри безбедноста на новинарите и да се зголеми независноста на македонската радио телевизија, како клучни предуслови за слободата на медиумите и евроинтеграцијата на Македонија.

facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Tags: