Здружение на новинарите на Mакедонија
Членка на Mеѓународната федерација на новинари IFJ
Основано 1946

Средба со Царовска за стечајците од локалните радија

Mila Carovska
ZNM
среда 23 август, 2017среда 23 август, 2017/ среда 23 август, 2017

Претставници на Здружението на новинарите на Македонија и на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници денеска имаа работна средба со министерката за Труд и социјална политика, Мила Царовска. На средбата се разговараше за можноста новинарите стечајци од затворените локални радија да бидат опфатени со измените и дополнувањата на Законот за материјално обезбедување на стечајците.

Претседателката на ССНМ, Тамара Чаусидис и претседателот на ЗНМ, Насер Селмани ја запознаа министерката Царовска со нерешениот проблем со новинарите од локалните радио дифузери. Чаусидис и Селмани побараа од Царовска сериозно да се разгледа можноста овие колеги материјално да се обезбедат и со тоа да се исправи една голема неправда.

Претставникот на новинарите со статус на стечаен работник, Љупчо Јакимовски во детали и објасни на министерката за целата голгота низ која поминале колегите од 2008 година, кога на нетранспарентен начин избришале еден став од член на законот за радиодифузна дејност.

Министерката Царовска рече дека владата има политичка волја конечно да го реши прашањето со сите стечајни работници и вети дека сериозно ќе го разгледа барањето на ССНМ и ЗНМ и дека во најскоро време ќе ги извести за начинот на решавање на статусот на новинарите стечајци од затворените радија.

facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Tags: