Здружение на новинарите на Mакедонија
Членка на Mеѓународната федерација на новинари IFJ
Основано 1946

Селмани со пораки до власта и опозицијата за реформите во медиумите

ZNM
Tuesday 17 July, 2018Tuesday 17 July, 2018/ Tuesday 17 July, 2018

Националниот совет за евроинтеграции денеска во Собрание одржа седница каде присуствуваше и еврокомесарот Јоханес Хан, кој официјално го инаугурираше почетокот на скрининг процесот за подготвеноста на земјата за почнување на пристапните преговори.

На седницата се обрати и претседателот на Здружението на новинарите на Македонија, Насер Селмани, кој е член на Советот како претставник на граѓанскиот сектор.

Во прилог е интегралниот говор на Селмани:

Почитувани дами и господа, почитувани прјијатели од Европа,

Во името на македонските новинари би сакал да испратам неколку пораки до почитуваните присутни.

Првата е до Комесарот Хан. Драго ми е што зајакнува свеста во Европската унија дека Балканот е дел од Европа. Корените на европската цивилизација се на Балканот.

Ве замолувам, во наредниот период во процесот на пристапување на Македонија во ЕУ, посветете повеќе внимание на медиумските реформи. Слободни и професионални медиуми се кислород на секоја демократија. Македонската демократија има потреба од многу кислород. Професионалните медиуми се најдобар лек против злоупотребите на секоја власт.

Втората е до власта. Има промена во медиумите, но тие промени се далеку од тоа да бидат одржливи. Ние како новинарско здружение соработуваме и ќе соработуваме со Вас, но мора да се договориме за неколку основни принципи.

Мора да прекине политиката на неказнивост на насилството врз новинарите. Бројот на напади е намален последната година, полицијата новите напади ги расчистува поефикасно, но за жал досега ниту еден од насилниците не е изведен пред лицето на правдата.

МВР тврди дека не може да ги обнови истрагите за старите напади врз новинарите од времето на претходната власт бидејќи тие се воделе непрофесионално, а во некој случаи биле уништени и докази. Ако не може да се обноват истрагите, тогаш можете да побарате кривична одговорност за раководителите во полицијата што воделе неквалитетни истраги и што уништувале докази.

За политиката на неказнивост на напади на новинари немојте да се криете зад обвинителството. Новиот обвинител е избран од новата власт, седнете и разговарајте со него како да се забрзаат истрагите во кои новинарите се жртви.

Погрешен ви е пристапот со реформата на јавниот сервис. Реформа нема да има со помалку пари за МРТ. Лани намаливте 40 посто од буџетот на МРТ, сега со ребаланс ќе давате нови три милиони евра. Со тоа се потврди нашето укажување дека 12 милиони евра годишно за МРТ се премалку за да се зајакне независноста и да се подобри квалитетот на програмата. Системот на финансирање мора да биде ослободен од политички влијанија и тој не смее да зависи од волјата на владата.

Третата порака е до опозицијата. Немојте да го блокирате донесувањето на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги затоа што ве убедуваме дека предложените измени, со исклучок на моделот на финансирање на МРТ, се добри за медиумите.  Вашиот глас ќе одлучи за изборот на новите управни органи во МРТ и Агенцијата за медиуми затоа што во законот е предвидено двотретинско мнозинство. Дозволете овој закон да помине затоа што имате многу други закони со кои можете да се пазарите со власта.

Последната порака е до моите колеги. Поголема слобода значи и поголема одговорност. Во вашата работа верно применете ги принципите на Кодексот на новинари.

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Ознаки: