Здружение на новинарите на Mакедонија
Членка на Mеѓународната федерација на новинари IFJ
Основано 1946

Селмани се сретна со евроамбасадорот Самуел Жбогар

ZNM
Tuesday 12 December, 2017Tuesday 12 December, 2017/ Tuesday 12 December, 2017

Претседателот на Здружението на новинарите на Македонија Насер Селмани, денес се сретна со евроамбасадорот Самуел Жбогар. На средбата се разговараше за актуелната состојба со медиумите во државата, престојниот закон за медиуми како и подлабочување на соработката.

Селмани му се заблагодари на евроамбасадорот за поддршката на Делегацијата на Европската комисија во Скопје за ЗНМ и за реформите во медиумите. Побара од амбасадорот да ја охрабри Владата за забрзување на процесот на донесување на измените на Законот за аудио и аудивизуелни медиумски услуги. Според него, реформите во медиумите се исто толку приоритетни како и реформите во безбедносниот сектор и судството. „Aко нема слободни и професионални медиуми нема кој да го следи процесот на спроведување на реформите во полицијата и судството“, истакна Селмани.

На средбата се разговараше и за состојбата на јавниот сервис и за начините за подобрување на неговата работа.

Евроамбасадорот Жбогар, истакна поддршка за работата на ЗНМ и се заложи за зголемување на взаемната соработка. Според него реформите во медиумите се важни и треба внимателно да се спроведат.

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Ознаки: