Здружение на новинарите на Mакедонија
Членка на Mеѓународната федерација на новинари IFJ
Основано 1946

Реакцијата на кабинетот на Претседателот на РМ за насловната на „Слободен печат“ – неиздржана!

ZNM
Friday 15 December, 2017Friday 15 December, 2017/ Friday 15 December, 2017

Советот на честа при Здружението на новинарите на Македонија ја разгледа претставката на Кабинетот на претседателот на Македонија, Ѓорге Иванов, во врска со објавувањето на фотомонтажа од дневниот весник Слободен печат од 30 ноември 2017 година со наслов „Вака ли ќе се помириме“. Со неа се прави поврзаност меѓу чинот на доделување на признанието од претседателот Иванов на директорот на Македонска опера и балет, Игор Дурловски и сцена од повредените пратеници од насилствата во македонскиот парламент.

Советот на честа констатира – наводите на Кабинетот на претседателот дека објавената фотомонтажа го нарушува угледот на институцијата Претседател и ги омаловажува одликувањата и признанијата на државата,  се неиздржани.

Угледот на претседателот најмногу зависеше од однесувањето на самиот шеф на државата за време на политичката криза. Тој ги помилува учесниците во аферата за прислушување, која потоа беше повлечена, надвор од неговите уставни ингеренции спречуваше да се формира нова влада и врачи признание на институција на чие чело беше еден од организаторите на насилниот упад во Собрание на 27 април годинава, кое Јавното обвинителство го оквалификува како терористичко загрозување на уставниот поредок и безбедноста.

Затоа, Советот верува дека „Слободен печат“, со објавувањето на оваа фотомонтажа, не го прекршил Кодексот на новинарите на РМ затоа што новинарите имаат право фактите да ги стават во одреден контекст и да ги интерпретираат истите, со цел на едноставен начин да пренесат одредена информација до јавноста.

Во врска со тврдењата на Кабинетот, дека весникот грубо го прекршил правото на пресумпција на невиност на Игор Дурловски, Советот не најде такви наводи во објавениот текст. Напротив, оцени дека истиот може да се смета како добар пример, како новинарите треба да известуваат за судски постапки.

Совет на честа, 15.12.2017, Скопје

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwittergoogle_pluslinkedin