Здружение на новинарите на Mакедонија
Членка на Mеѓународната федерација на новинари IFJ
Основано 1946

Осуда на заканите на симпатизери на ДУИ кон ТВ Шења

ZNM
Wednesday 19 July, 2017Wednesday 19 July, 2017/ Wednesday 19 July, 2017

Здружението на новинари на Македонија ги осудува заканите на симпатизерите на Демократската унија за интеграција кон екипата на Телевизијата Шења, кои вчера беа попречени да известуваат за комуналните проблеми во скопската општина Чаир.

Ги повикуваме надлежните институции да ги идентификуваат насилниците и да ги изведат пред лицето на правдата. Насилството против новинарите и медиумските работници е неприфатливо и претставува напад врз демократијата.

Државата има обврска да обезбеди ефикасен систем на превенција и казнување на насилството врз новинарите. Тоа е основен предуслов за подобрување на состојбата со слободата на говорот.

ЗНМ, исто така, ја поздравува изјавата на премиерот Зоран Заев, кој денес ги осуди заканите кон ТВ Шења и повика да се истражи случајот и да се казнат насилниците.

Print Friendly, PDF & Email
Facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Ознаки: